Germania, alarmată de o potențială implicare a Rusiei în alegeri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au terminat americanii, încep nemții

Germania, alarmată de o potențială implicare a Rusiei în alegeri

Externe 16 Noiembrie 2016 / 15:01 676 accesări
Hans-Georg Maassen

Hans-Georg Maassen

Democrații americani au arătat cu degetul spre ruși, acuzându-i că le-au perturbat campania electorală pentru prezidențiale. După înfrângerea suferită de democrata Hillary Clinton, care se și vedea... împărățind lumea cu colega sa de peste ocean Angela Merkel, a sosit rândul Germaniei să se declare ”alarmată” de o potențială implicare a Rusiei în alegerile care se vor desfășura anul viitor în această țară. Hillary Clinton a dat vina pe șeful FBI, republican, pentru că a scos din arhivă oarece dosare care i-au frânt zborul către Casa Albă. Să sperăm că Angela Merkel nu va avea nevoie să găsească vinovați pentru o eventuală înfrângere, deși aceasta s-a cam sabotat singură cu politica sa în favoarea imigranților.

Autoritățile de la Berlin sunt extrem de preocupate de riscul unei potențiale implicări a Moscovei în alegerile legislative din Germania, programate să aibă loc anul viitor, a declarat Hans-Georg Maassen, șeful agenției germane de spionaj intern BfV, potrivit Reuters. Oficialul german a citat cazul unei tinere de origine rusă din Berlin, despre care mass-media din Rusia a relatat că a fost răpită și violată de imigranți, informații care au fost ulterior infirmate de autoritățile germane. ”Acest lucru s-a putea întâmpla din nou anul viitor și suntem îngrijorați”, a declarat Maassen în cadrul unui interviu pentru Reuters. ”Avem impresia că este parte a unei amenințări hibride ce are drept scop influențarea opiniei publice și a procesului de luare a deciziilor”, a adăugat Maassen. Oficialul german a mai precizat că este important să fie demascate astfel de campanii: ”Atunci când oamenii realizează că informațiile pe care le primesc nu sunt reale, minciunile toxice își pierd eficiența”.

Oficialii din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat înainte de alegerile pentru președinția SUA asupra unei campanii care ar fi avut drept scop să submineze credibilitatea procesului electoral, suspectând că Moscova s-ar afla în spatele acestor acțiuni. Oficialii ruși au negat orice implicare. Acum a venit rândul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, să candideze pentru al patrulea mandat, în anul 2017, deci îngrijorările spionajului german ar fi justificate. Anunțul candidaturii lui Merkel a fost făcut miercuri de Norbert Röttgen, un politician din Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta). Angela Merkel, în vârstă de 62 de ani, cancelar din anul 2005, nu a făcut niciun anunţ în legătură cu viitorul său politic după al treilea mandat. Luni, coaliţia guvernamentală din Germania, formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta) şi Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), a anunţat un acord în sensul propulsării social-democratului Frank-Walter Steinmeier în funcţia de preşedinte al ţării, situaţie care sugerează existenţa unui plan de menţinere a postului de cancelar de către creştin-democraţi.



12