Grindeanu ar putea conduce cel mai numeros Guvern din istoria modernă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speculații, calcule, negocieri

Grindeanu ar putea conduce cel mai numeros Guvern din istoria modernă!

Politică 02 Ianuarie 2017 / 18:03 1558 accesări

Premierul desemnat Sorin Grindeanu ar urma să aibă în subordine un Executiv mamut, compus din 25 de ministere

Premierul desemnat Sorin Grindeanu ar urma să aibă în subordine un Executiv mamut, compus din 25 de ministere

Sevil Shhaideh este luată în calcul să preia Ministerul Dezvoltării. Amintim că ea a fost respinsă de Iohannis pentru postul de premier.

Sevil Shhaideh este luată în calcul să preia Ministerul Dezvoltării. Amintim că ea a fost respinsă de Iohannis pentru postul de premier.

Marți, 3 ianuarie, vom afla care va fi componența Guvernului condus de social democratul Sorin Grindeanu, însă numai în cazul în care liderii PSD și ALDE, care formează majoritatea parlamentară, se vor încadra în calendarul pe care l-au stabilit acum câteva zile. Dacă lucrurile vor merge conform planurilor, Sorin Grindeanu ar urma să aibă în subordine 25 de miniştri, cu trei în plus față de Cabinetul Cioloș. Practic, Grindeanu ar conduce unul dintre cele mai mari Executive din istoria post-decembristă a României. Conform calculelor, Guvernul condus de Sorin Grindeanu ar urma să depună jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19.00.

După ce președintele Klaus Iohannis l-a anunțat, prin SMS, pe social democratul Sorin Grindeanu că l-a desemnat premier, cei de la PSD și ALDE, care formează majoritatea parlamentară, au început negocierile pentru portofoliile din Executiv. Potrivit variantei discutate luni, ALDE ar primi Ministerul Mediului, ce ar urma să fie condus de Daniel Constantin, Ministerul Comunicaţiilor, care va fi reprezentat de Sorin Câmpeanu, precum şi postul de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, care ar urma să revină Steluţei Cătăniciu. De asemenea, există discuţii cu privire la Ministerul Culturii, numele vehiculate pentru preluarea acestui portofoliu fiind cele ale lui Ionuţ Vulpescu (PSD) şi Daniel Barbu (ALDE). De altfel, sursele mai arată că vor fi modificări importante în structura guvernamentală. Concret, o parte dintre portofolii vor dispărea sau vor fi comasate, dar vor fi şi ministere noi. Spre exemplu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ar urma să fie împărțit în două, creându-se un portofoliu pentru Mediu și unul pentru Ape și Păduri. În total, Sorin Grindeanu ar urma să aibă 25 de miniştri în subordine, acesta fiind unul dintre cele mai mari guverne din istoria post-decembristă a României. Conform calendarului prezentat săptămâna trecută de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, PSD și ALDE au convenit ca marţi, 3 ianuarie, la ora 10.30, Cabinetul Grindeanu să fie validat în ședințele Birourilor celor două partide. Apoi, tot marți, de la ora 15.00, ar trebui să aibă loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE, în care fiecare candidat la funcţia de ministru va avea o scurtă prezentare. În jurul orei 16.00 - 16.30, premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate Birourile permanente reunite.

Noul Executiv, învestit miercuri?

Procesul de învestire a noului Guvern va continua miercuri, 4 ianuarie, zi în care miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00. La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură a Guvernului, iar la ora 19.00, dacă nu vor fi probleme în Parlament, noul Executiv ar urma să depună jurământul în fața lui Iohannis, care, de altfel, și-a dat acceptul ca miniștrii să depună jurământul miercuri. Premierul desemnat Sorin Grindeanu a afirmat, la rândul său, că intenţionează ca miercuri, la ora 21.00, să convoace prima şedinţă de Guvern, în care să dea ordonanţa de organizare a Cabinetului şi proiectul de lege de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară.

CUM SE ÎMPART PORTOFOLIILE ȘI CINE INTRĂ ÎN CALCULE

Vorbind de viitoarea componență a Guvernului Grindeanu, deocamdată sunt doar speculații, se fac calcule și se duc negocieri, însă totul în mare secret. Nu se știe cu exactitate nici câte ministere vor fi în noul Executiv și nici cine va ocupa portofoliile. Social democraților ar urma să le revină: Ministerul Economiei - Mihai Tudose, Ministerul de Finanțe - Cristian Socol sau Viorel Ştefan, Ministerul Fondurilor Europene - Marius Nica, Ministerul Apărării - Georgian Pop, Ministerul de Interne - Gabriel Vlase, Ministerul de Justiție - Florin Iordache, Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Intotero sau Teodor Meleșcanu, Ministerul Agriculturii - Daniel Botanoiu, Ministerul Dezvoltării - Sevil Shhaideh sau Florin Cârciumaru, Ministerul pentru Tineret și Sport - Gabriel Petrea, postul de ministru delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall, Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor, Ministerul Sănătății - Cristina-Elena Dinu sau Sorina Pintea, Ministerul Muncii - Lia Olguța Vasilescu, Ministerul Energiei - Iulian Iancu, Ministerul Educației - Mihnea Costoiu, Ministerul IMM-urilor și antreprenorilor - Florin Jianu, Ministerul Apelor și Pădurilor - Doina Pană și Ministerul Turismului - Mircea-Titus Dobre. De partea cealaltă, celor de la ALDE le-ar reveni Ministerul Mediului - Daniel Constantin, Ministerul Comunicațiilor - Sorin Câmpeanu și postul de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul - Steluța Cătăniciu. Interesant este că doi dintre miniștri care sunt luați în calcul pentru a face parte din Executivul Grindeanu, Sevil Shhaideh și Mircea Titus Dobre, sunt din Constanța.

Taguri articol


12