Guvern de uniune naţională în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvern de uniune naţională în Libia

Externe 15 Februarie 2016 / 16:40 1557 accesări

Un Guvern libian de uniune naţională a fost format, iar componența sa va fi supusă votului Parlamentului recunoscut internaţional, a anunţat, duminică, Consiliul Prezidenţial libian, susţinut de ONU. Negocierile în vederea formării unui Guvern de uniune naţională, o solicitare a comunității internaţionale, au loc la Skhirat, în Maroc. Consiliul Prezidenţial este alcătuit din nouă membri ai facţiunilor rivale şi este condus de Fayez al-Sarraj, un om de afaceri care urmează să devină premier, potrivit unui acord încheiat sub egida ONU. După ce a anunţat formarea Guvernului, un oficial libian şi-a exprimat speranţa că ”acesta va fi începutul sfârşitului conflictului din Libia”. Însă doi membri ai Consiliului au refuzat să semneze documentul care anunţa formarea noului Guvern, afirmând că modul în care au fost numiţi miniştrii nu este deloc transparent.

Parlamentul recunoscut pe plan internaţional are sediul la Tobruk, în estul Libiei. Alt Parlament, nerecunoscut, are sediul la Tripoli, capitala libiană. Parlamentul de la Tobruk urmează să se întrunească luni sau marţi într-o sesiune, pentru a acorda sau nu votul de încredere Guvernului de uniune naţională. Potrivit unei scrisori a Consiliului Prezidenţial, acest Guvern este alcătuit din 18 membri, dintre care cinci sunt miniştri de stat. Consiliul Prezidenţial, reunit la Skhirat, a propus deja un prim Guvern de uniune naţională, alcătuit din 32 de membri, dar acesta a fost respins pe 25 ianuarie, de Parlamentul de la Tobruk, deoarece numărul membrilor era prea mare. Consiliul a primit un termen de zece zile să prezinte un nou Guvern. Anunţul de duminică a fost făcut cu câteva minute înainte de expirarea acestui termen. Potrivit scrisorii Consiliului, postul de ministru al Apărării este atribuit colonelului Mahdi al-Barghati. Atribuirea acestui portofoliu a fost unul dintre principalele obstacole din timpul negocierilor.

Libia a fost cuprinsă de haos şi este împărţită între grupări rivale armate, după ce Muammar Gaddafi a fost înlăturat de la putere şi ucis în 2011, în urma unei rebeliuni susţinute de o intervenţie militară occidentală condusă de Franţa, Marea Britanie şi SUA. Două rânduri de autorităţi îşi dispută puterea, după ce oraşul Tripoli a fost cucerit de miliţii în parte islamiste, în vara lui 2014, şi anume un Guvern recunoscut de comunitatea internaţională, instalat în est, şi un Guvern cu sediul la Tripoli, apropiat coaliţiei miliţiilor. Organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI), care ocupă teritorii vaste în Irak şi Siria, a profitat de acest vid de putere în Libia pentru a prelua controlul asupra oraşului Sirt şi împrejurimilor acestuia, la 450 de kilometri est de Tripoli.

Citește și:

SI a utilizat arme chimice

UE ar putea fi nevoită să se angajeze militar în Libia

Un avion MiG-23 libian s-a prăbușit după raiduri asupra SI



12