Ilegal la Medicină Legală?! S-au schimbat probele în timpul concursului!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ilegal la Medicină Legală?! S-au schimbat probele în timpul concursului!

Sănătate 20 Ianuarie 2016 / 19:48 2282 accesări

Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța a publicat lista rezultatelor celor doi candidați la șefia Serviciului de Medicină Legală, respectiv dr. Mihai Onciu și dr. Marius Popa. Astfel, dacă, la proba interviu, cei doi candidați au avut același punctaj, 93.75, la proba scrisă dr. Popa a fost depășit de contracandidatul său, dr. Onciu, cu 5.63 puncte (dr. Mihai Onciu a avut un punctaj de 88.25, iar dr. Marius Popa - 82.62). Departajarea s-a făcut la proba clinică, unde dr. Popa a obținut 94, iar dr. Onciu - 86.33. Punctajele dosarelor au fost: dr. Popa - 49.5 și dr. Onciu - 41.5. Totalul a fost astfel: dr. Popa - 319.87, iar dr. Onciu - 309.83.

CE DEPARTAJARE... Pare ciudat, dar departajarea candidaților s-a făcut la proba clinică (practică), la care ar fi trebuit să fie favorit dr. Onciu, luând în calcul vechimea și experiența acestuia. Astfel, trecem în revistă câteva dintre dosarele în care dr. Onciu a fost implicat: celebrul caz Băhăian, care a șocat întreaga opinie publică; cazul tragediei aviatice de la Tuzla, în care 12 militari au murit după ce avionul la bordul căruia se aflau s-a prăbușit în timpul decolării; cazul de la Beirut, în care 3 tinere și-a pierdut viețile în urma unui devastator incendiu; cazul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol, în urma căruia s-au pierdut 4 vieți omenești; cazul triplului asasinat de la Cernavodă și exemplele pot continua. Tot ciudat este faptul că, deși inițial la proba clinică s-a pus în discuție efectuarea unor autopsii, s-a renunțat la idee în timpul concursului, și s-a cerut analizarea unor dosare medico-legale.

CONTESTAȚIE! Dr. Mihai Onciu a depus contestație atât la Consiliul Județean Constanța (ordonatorul principal de credite al SCJU), cât și la președintele Comisiei de examinare. Astfel, dr. Onciu contestă rezultatele concursului, modul de organizare al acestuia, precum și obiectivitatea unor membri ai comisiei, considerând că unii au fost incompatibili. Este vorba despre prof. univ. Iftenie Valentin și de prof. univ. dr. Mariana Așchie. ”Prof. univ. Iftenie Valentin, desemnat de Colegiul Medicilor Constanța, s-a implicat activ de-a lungul timpului (2007-2015) în multe acțiuni împotriva mea. (...) Prof. dr. Mariana Așchie este de specialitate medic de anatomie patologică, nu a practicat niciodată profesia de medicină legală și nu are cunoștințe de specialitate”, se arată în contestația dr. Onciu. Tot în contestație se arată că probele de examen au fost modificate în timpul desfășurării concursului. ”Deși inițial se stabilise că fiecare dintre cei doi candidați va efectua câte o autopsie (conform metodologiei de examen de medic specialist medicină legală), cei doi (comisia - n.r.) au determinat schimbarea probei cu expertize pe documente medico-legale, notând subiectiv prestațiile candidaților și fără a se mai desfășura proba astfel cum era stabilită”, potrivit contestației. Dr. Onciu cere analizarea situației prezentate și invalidarea concursului.



12