Incredibil ce conțin jeleurile! Le mai cumpărați copiilor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cocteil chimic pentru creier

Incredibil ce conțin jeleurile! Le mai cumpărați copiilor?

Sănătate 05 Iulie 2016 / 14:00 7510 accesări

Este bine să le cumpărăm jeleuri copiilor? Sunt ele un desert bun pentru cei mici? La aceste întrebări au răspuns specialiști ai Asociației Pro Consumatori (APC), care au continuat seria studiilor întreprinse cu scopul de a constata calitatea produselor pe care le consumăm. Din păcate, rezultatul studiului privind calitatea jeleurilor nu este deloc unul favorabil. Ei au ajuns la concluzia că, de fapt, jeleurile sunt un cocteil chimic pentru creierul copiilor. APC a achiziționat, în ultima decadă a lunii iunie, 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu ce a fost coordonat de președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Astfel, în cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 de aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și selac, potrivit unui comunicat al APC. 1 din 2 produse sunt colorate cu roșu coșenilă obținut dintr-o specie de gândaci, iar între 7 și 14 lingurițe de zahăr se regăsesc în 100 de grame de jeleu, ceea ce este îngrijorător în contextul semnalelor de alarmă care fac referire la numărul mare de copii obezi. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere, ceea ce înseamnă aproximativ 25 de grame de zahăr pe zi. „Jeleul tradițional este un preparat dulce făcut din suc de fructe fiert cu zahăr și care are un aspect gelatinos. Jeleurile industriale nu au nimic în comun cu jeleurile tradiționale, nefiind altceva decât amestecuri de pectine (E440) sau gelatine (E441), uleiuri, apă, arome, cantități infime de suc/concentrat din fructe (0,2% și 7,5%) la numai 48% dintre produsele analizate, aditivi alimentari şi zahăr în exces sub diverse forme”, potrivit președintelui APC. Tot el a subliniat că aportul ridicat de zahăr în alimentaţia din primii ani de viaţă a unui copil generează probleme mari de sănătate, cum ar fi obezitatea, care aduce şi alte probleme de sănătate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi diabet zaharat de tip 2. Având în vedere numărul mare de substanțe chimice din astfel de produse, APC solicită menționarea pe etichetă a unui mesaj de atenționare de tipul ”A NU SE CONSUMA DE CĂTRE COPII”. Întregul studiu poate fi citit dacă accesați link-ul http://www.apc-romania.ro/ro/i-jeleurile--cocteiluri-chimice-pentru-creierul-copiilor/Mzg0LTE.html. Prin această campanie, experții APC își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.



12