ÎNGRIJORĂTOR! Mai puțin de jumătate dintre românii peste 18 ani au greutate normală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sondaj

ÎNGRIJORĂTOR! Mai puțin de jumătate dintre românii peste 18 ani au greutate normală!

Sănătate 04 Aprilie 2017 / 16:59 617 accesări

Un sondaj recent realizat la nivel național pentru populația din România cu vârsta peste 15 ani arată că mai puțin de jumătate (44%) dintre românii cu vârste peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi și 5% subponderali. Potrivit sondajului, numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani. Se observă astfel că peste vârsta de 55 de ani doar 3 din 10 români au o greutate normală, în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi. Din păcate, în ultimele decenii, potrivit OMS, obezitatea a luat amploarea unei epidemii, fiind considerată boala secolului XXI. Supraponderea și obezitatea la copii și adolescenți determină modificări la nivelul mai multor sisteme din organism, ducând la hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, sindrom de apnee în somn, depresii etc.

De ani buni specialiștii atrag atenția asupra faptului că în țara noastră, dar nu numai, există o tendință de obezitate în rândul populației; și cu vârste din ce în ce mai mici. De altfel, sondajele arată un număr tot mai mare de tineri, dar nu numai, care se luptă cu kilogramele în plus. Un sondaj de opinie recent realizat la nivel național de compania de cercetare de piață ISRA Center arată statistici îngrijorătoare. Astfel, mai puțin de jumătate (44%) dintre românii cu vârste peste 18 ani sunt normoponderali (nu au probleme cu greutatea), în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi și 5% subponderali. Deși datele la nivel european reflectă o situație relativ bună pentru români în ceea ce privește normoponderalitatea, realitatea s-ar părea că este alta, în conformitate cu distribuția populației în funcție de Indicele Masei Corporale (IMC).

DUPĂ 55 DE ANI, DOAR 3 DIN 10 ROMÂNI AU O GREUTATE NORMALĂ

”Numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani. Se observă astfel că peste vârsta de 55 de ani doar 3 din 10 români au o greutate normală, în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi”, se arată într-un comunicat al ISRA Center, citat de Agerpres. Există o corelație evidentă între educație și obezitate. Astfel, dacă în cadrul populației cu educație scăzută ponderea persoanelor obeze este de 21%, în rândul celei cu studii superioare procentul acestora scade până la 12%. Același studiu arată că majoritatea românilor (51%) cred că au o greutate normală, în timp ce 4 din 10 consideră că greutatea lor este mai mare decât ar trebui. Percepția asupra propriei condiții fizice nu este întotdeauna obiectivă, relevă cercetarea. Astfel, 23% dintre românii ce își descriu propria greutate între limitele normale sunt, de fapt, supraponderali sau obezi conform IMC. ”Doar 39% dintre români verifică de fiecare dată aportul caloric atunci când aleg un nou produs. Condiția fizică a unei persoane nu modifică acest comportament, rezultatele fiind similare în cazul populației supraponderale sau obeze. De altfel, 3 din 10 români nu verifică niciodată descrierea calorică a unui produs cumpărat pentru prima oară și 2 din 10 verifică acest aspect în mai puțin de jumătate dintre ocazii”, se arată în studiul citat de Agerpres. Conform sondajului, 9% dintre cei chestionați au renunțat la zahăr și alte alimente - carnea de porc nu mai face parte din alimentația a 5% dintre români, la alimentele prăjite au renunțat 9%, iar 5% nu mai consumă sare. ”Se observă așadar că 18% dintre persoanele obeze au renunțat la zahăr, în timp ce doar 5% dintre cei din grupul normoponderal au luat aceeași decizie”, potrivit studiului realizat în perioada 17 februarie - 8 martie pe un eșantion de 1.005 respondenți, reprezentativ la nivel național pentru populația din România, cu vârsta peste 15 ani.

OBEZITATEA, CEA MAI FRECVENTĂ TULBURARE DE NUTRIȚIE A COPIILOR ȘI ADOLESCENȚILOR

Reamintim că șeful Clinicii de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța ”Sf. Apostol Andrei”, conf. univ. dr. Cristina Mihai, spunea anul trecut, de Ziua Europeană Împotriva Obezității, că ”obezitatea reprezintă cea mai frecventă tulburare de nutriție întâlnită în rândul copiilor și adolescenților, fiind din ce în ce mai des prezentă atât în rândul adulților, cât și în rândul populației de vârstă pediatrică”. ”În ultimele decenii a luat amploarea unei epidemii, conform raportului OMS 2011, fiind considerată boala secolului XXI. Supraponderea și obezitatea la copii și adolescenți determină modificări la nivelul mai multor sisteme din organism, ducând la sindrom metabolic, ateroscleroză precoce, dislipidemie, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, sindrom de apnee în somn și depresii”, a explicat atunci medicul-șef. În plus, tot ea a adăugat că ”obezitatea la copii este deosebit de nocivă din cauza consecințelor sale, tratamentul obezității este dificil și necesită costuri ridicate”.

Taguri articol


12