Institutul pentru Studiul Totalitarismului va digitaliza 75.000 de microbiografii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vești excelente pentru cercetători!

Institutul pentru Studiul Totalitarismului va digitaliza 75.000 de microbiografii

Monden 27 August 2015 / 00:00 571 accesări

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST), aflat sub egida Academiei Române, a lansat, la începutul acestei săptămâni, un proiect care va pune la dispoziţia comunităţii ştiinţifice şi a publicului interesat de studiul problematicii regimurilor totalitare peste 75.000 de microbiografii în format digital.

DIN NOIEMBRIE 2015

Proiectul „Instrumente digitale pentru studiul totalitarismului: Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), va pune la dispoziția celor interesați o pagină web modernă. Aceasta va oferi în format digital peste 75.000 de microbiografii, alcătuite pe baza documentaţiei extrase prin consultarea a sute de publicaţii de către un colectiv de specialişti coordonat de conf. univ. dr. Octavian Roske. Pagina web va putea fi consultată începând cu luna noiembrie, la adresa: http://www.inst-idst.ro.

„MECANISME REPRESIVE ÎN ROMÂNIA 1945-1989”

Potrivit INST, platforma electronică va debuta în acest an cu digitizarea seriei „Mecanisme represive în România 1945-1989”, în trei părţi: partea I (literele A-L, circa 1.500 de pagini şi circa 17.000 de fişe biografice, accesibilă din noiembrie 2015), partea a II-a (literele M-P, finalizare în 2016) şi partea a III-a (literele Q-Z, finalizare în 2017).

Potrivit INST, este vorba despre o lucrare unică în literatura românească de profil, o sursă documentară fundamentală pentru cercetarea fenomenului totalitar de stânga în România.

Soluţia digitală va permite accesarea, regăsirea şi utilizarea rapidă a informaţiei, precum şi descărcarea şi printarea, folosind soluţii inteligente, adaptate atât calculatoarelor standard, cât şi terminalelor mobile (iPhone, tabletă, Android), în condiţii de mobilitate şi viteză crescute, mai spune INST.

UTIL ȘI PENTRU SPECIALIȘTII STRĂINI

Website-ul va facilita accesarea pentru diferite medii (academice, universitare, culturale, sociale) a bazei de date privind represiunea aplicată de regimul comunist din România. Prin structura şi caracteristicile sale (traducerea părţilor generale ale secţiunilor în limba engleză), proiectul propus de INST poate deveni util şi cercetătorilor din străinătate interesaţi de fenomenul totalitar românesc ori de studii comparative, înlesnindu-le accesul online la o bogată bază de date referitoare la fenomenul comunismului din România, la liste cu studii de autor consacrate unor probleme punctuale etc.

10 ANI DE CERCETARE

De-a lungul timpului, INST a acordat o atenţie majoră editării în format tipografic a publicaţiilor de specialitate. Între cele peste 100 de titluri apărute până în prezent, lucrarea „Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicţionar biografic“ constituie un proiect de cercetare de succes, realizat de-a lungul a 10 ani de studiu, în perioada 2001-2011.



12