ÎPS Teodosie, întâmpinat cu scandal la sediul IPJ Constanța, de un fost preot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ÎPS Teodosie, întâmpinat cu scandal la sediul IPJ Constanța, de un fost preot

Eveniment 27 Octombrie 2016 / 13:14 3042 accesări

Nicio vizită făcută de Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța pentru a semna în cadrul controlului judiciar nu este, se pare, lipsită de incidente. În urmă cu o săptămână, la nivelul Poliției s-a declanșat o anchetă internă, după ce Arhiepiscopul Tomisului a beneficiat de un tratament preferențial și a intrat în curtea instituției pe o cale de acces secundară, în condițiile în care regulile arată că acesta trebuia să folosească poarta nr. 1, dinspre bulevardul Mamaia. Joi dimineață, când a revenit la sediul IPJ Constanța, ÎPS Teodosie a fost primit cu insulte de un fost preot care a slujit la Cernavodă și a fost caterisit. Gabriel Mascaș l-a îmbrâncit pe preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, care l-a însoțit pe ÎPS Teodosie. "Infractorilor" și "securiștilor" au fost două dintre apelativele folosite de Gabriel Mascaș la adresa celor doi. Arhiepiscopul Tomisului a semnat condica în cadrul controlului judiciar dispus față de el de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța într-un dosar în care este anchetat pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, și luare de mită.

În legătură cu acest incident, preotul Eugen Tănăsescu a declarat: "Este vorba despre un preot caterisit, de la Cernavodă, un om care a avut de-a lungul timpului un comportament nedemn de haina preoțească. Cred că s-a lămurit toată lumea azi în legătură cu cine este Gabriel Mascaș. Nici măcar în curtea Poliției nu s-a putut stăpâni. Sincer, având în vedere modul în care a acționat astăzi, nu m-ar fi surprins să fi scos pistolul la noi, având în vedere faptul că printre motivele caterisirii sale s-a numărat și faptul că deținea o armă". Gabriel Mascaș a avut de-a lungul timpului numeroase neînțelegeri cu Arhiepiscopia Tomisului, el fiind judecat de două ori de Consistoriul Eparhial, în 2001 și în 2013. Potrivit unui comunicat de presă remis joi după-amiază de Arhiepiscopie, acesta a fost acuzat, printre altele, de neglijență în îndeplinirea datoriilor bisericești, deținere de armă contrar demnității preoțești, chiar dacă ar fi avut autorizație civilă, sau îndeletnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoțești.

Prezent la Palatul de Justiție, unde s-a judecat cererea sa de ridicare a controlului judiciar, ÎPS Teodosie și-a susținut luni nevinovăția, în cadrul primei declarații date în legătură cu învinuirile ce-i sunt aduse de DNA. Magistrații Curții de Apel au hotărât să mențină măsura preventivă luată față de înaltul prelat doar pentru accesarea fără drept de fonduri europene, nu și pentru acuzația de luare de mită.

ACUZAȚIILE DNA

Procurorii DNA Constanța susțin că persoanele vizate de această investigație ar fi înaintat Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) declarații false, în scopul obținerii de fonduri europene. Anchetatorii spun că faptele au avut ca rezultat accesarea pe nedrept a unei sume totale de 1.356.973 lei. A doua parte a dosarului instrumentat de procurorii DNA vizează o faptă de luare de mită despre care aceștia spun că a fost comisă de ÎPS Teodosie în 2016. Conform anchetatorilor, "în primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro. Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie", susțin cei de la DNA.



12