Jihadiştii, drogaţi cu o substanţă a anilor '60? Doar un mit!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raport OFDT

Jihadiştii, drogaţi cu o substanţă a anilor '60? Doar un mit!

Externe 27 Iulie 2017 / 16:41 723 accesări

Captagonul, supranumit și „drogul jihadiștilor”, o amfetamină creată dintr-un vechi medicament psihotrop, nu a fost consumat de către ”niciun terorist care a comis atentatele revendicate de gruparea Statul Islamic în Europa începând din 2015”, arată un raport publicat joi de Observatorul francez pentru droguri și toxicomanie (OFDT), transmite AFP. „Existența unui „drog al jihadiștilor” este un mit”, a declarat autorul raportului, Laurent Laniel, cercetător specializat în piețele de droguri ilicite la Observatorul european pentru droguri și toxicomanie (OEDT). Potrivit lui Laniel, atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 morți, au creat o asociere între jihadiști și captagon, și prin extensie cu Siria. „Însă niciunul dintre acești teroriști nu a consumat captagon înainte de a trece la acțiune”, a subliniat expertul, pe baza autopsiilor efectuate, care au demonstrat că autorii nu erau nici sub efectul drogurilor, nici al alcoolului.

Anumite informații lasă să se înțeleagă că acest drog, care creează o senzație de invulnerabilitate, este consumat de combatanți în Siria, precizează Laurent Laniel, „însă nimic nu dovedește că acest lucru se referă la combatanții Statului Islamic care, dimpotrivă, condamnă ferm folosirea drogurilor”.

Vândut sub forma unui mic comprimat alb având un logo caracteristic ce reprezintă două semiluni, captagonul este la origine un medicament care a fost comercializat începând cu anii '60 și al cărui principiu activ este fenetilina, un drog de sinteză din familia amfetaminelor. „Or, fenetilina nu mai este produsă în prezent, această substanță nu mai există. Ceea ce se numește astăzi captagon și e vândut pe piața ilicită este constituit în principal din amfetamină”, explică Laniel. Acest captagon este fabricat în Liban și probabil și în Siria și Irak, iar cea mai mare parte are ca destinație Arabia Saudită, mai menționează raportul OFDT. La finalul lunii mai, serviciile vamale franceze au anunțat realizarea primei capturi de captagon în Franța, cu 135 de kilograme descoperite în ianuarie și februarie pe aeroportul parizian Roissy.

Taguri articol


12