La românul sărac, nici sistemul energetic nu trage

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uite de ce se scumpesc gazele și curentul...

La românul sărac, nici sistemul energetic nu trage

Economie 12 Octombrie 2017 / 17:43 1185 accesări

În lipsa energiei hidro și eoliene, în 2017 am fost dependenți de energia din cărbune, care e foarte scumpă

În lipsa energiei hidro și eoliene, în 2017 am fost dependenți de energia din cărbune, care e foarte scumpă

Șeful ANRE, Niculae Havrileț: „Capacitatea declarată de producție energetică, de 22.000 MW, nu există. Iar cei 14.000 MW, care se presupune că-s funcționali, nu sunt... De fapt, dacă cererea sare de 7.500 MW, avem probleme“

Șeful ANRE, Niculae Havrileț: „Capacitatea declarată de producție energetică, de 22.000 MW, nu există. Iar cei 14.000 MW, care se presupune că-s funcționali, nu sunt... De fapt, dacă cererea sare de 7.500 MW, avem probleme“

CE SE-NTÂMPLĂ? România nu are suficiente capacități de producție a energiei electrice, astfel că, în momentele în care consumul crește, există probleme cu asigurarea alimentării și siguranței sistemului energetic național, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, în cadrul audierilor din comisia înființată pentru a ancheta activitatea autorității. El a fost întrebat imediat care este poziția ANRE față de scumpirea energiei electrice din acest an - „Este primul an când avem o piață liberalizată total la gaze și 90% energie electrică. În plus, am avut un vârf de consum de energie electrică, într-o perioadă cu turbulențe deosebite din punct de vedere meteorologic. În ianuarie 2017 am avut o solicitare crescută de energie electrică - vremea a fost foarte friguroasă și a lipsit energie hidro în sistem, care este ieftină. Acest lucru a făcut ca prețul energiei pe cărbune să urce foarte mult, ajungându-se la valori foarte mari, de până la 650 lei pe MWh, dacă facem o comparație cu prețul mediu până la acel moment, de 150 - 160 lei. A fost un salt foarte mare“. Havrileț a adăugat că în iulie a fost o situație similară, când a existat o solicitare foarte mare de electricitate, de data aceasta pe fondul unor temperaturi extrem de mari; totul coroborat cu o vară secetoasă și o lipsă a vântului, deci cu o producție mică de energie hidro și eoliană. Drept urmare, și în timpul verii s-a produs mai multă energie pe cărbune, care este scumpă - „Practic s-a constatat că, dacă nu avem resurse regenerabile ieftine (apă, vânt), suntem dependenți de cărbune, care este scump. Iar capacitatea declarată de producție, de 22.000 MW nu există; nici măcar cei 14.000 de MW, care se presupune că sunt funcționali în orice moment, nu sunt... Aici avem o analiză a Transelectrica, operatorul pieței de echilibrare, care arată că, când cererea trece de 7.500 - 8.000 MW, există probleme de alimentare și de asigurare a funcționării sistemului energetic național (în siguranță)“. Marți, 10 octombrie, spre exemplu, consumul național de electricitate a fost de 7.064 MW, în medie, potrivit datelor Transelectrica.

RĂU CU RĂU, DAR MAI RĂU FĂRĂ... Șeful ANRE a mai punctat că, în 2017, au existat și probleme cu unul dintre cele două reactoare de la Cernavodă, ceea ce a dus, din nou, la reducerea ofertei de energie în piață - „Toate aceste elemente au dus la creșterea prețului. Pentru a se asigura funcționarea corectă a sistemului, ar trebui ca în politica și în strategia de dezvoltare a sa să se propună mărirea capacității de producție din surse care nu sunt regenerabile. Așteptăm investiția de la Iernut (centrală pe gaze construită de Romgaz - n.r.), de 250 MW, care va avea un aport foarte mare, în special pentru siguranță“. De notat că 2017 e primul an când ANRE nu mai fixează prețurile de achiziție a gazelor, ci doar verifică dacă aceste costuri sunt în concordanță cu media din piață - „Dacă prețul de achiziție a gazelor era de 60 lei pe MWh înainte de 1 aprilie (momentul liberalizării), el a crescut la 67 lei în timpul verii și la 71 - 72 lei pe MWh pentru gazele cu livrare la iarnă. Dacă piața nu s-ar fi liberalizat la 1 aprilie, calendarul arăta că prețul ar fi trebuit să fie acum 78 lei pe MWh“.



12