Maestrul Mircia Dumitrescu, DHC al Universităţii „Ovidius“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu drag de ARTĂ

Maestrul Mircia Dumitrescu, DHC al Universităţii „Ovidius“

Cultură 20 Martie 2017 / 15:55 2597 accesări

Maestrul acad. prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu

Maestrul acad. prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu

Maestrul acad. prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, alături de rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină

Maestrul acad. prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, alături de rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină

“Este o mare fericire să fii creator, căci nu ieşi niciodată la pensie” - aceasta este una dintre frazele rostite cu mult umor şi autoironie de către maestrul Mircia Dumitrescu, la primirea înaltei distincţii de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ovidius” din Constanţa, în cadrul unui discurs strălucitor, care a spart tiparele şi care îl caracterizează pe deplin. Prieten bun cu Nichita, cu ideile, cu valorile tradiţionale, cu istoria şi trecutul, maestrul Mircia Dumitrescu a predat o lecţie de viaţă tuturor celor prezenţi la eveniment, indiferent de vârstă! Gaudeamus Igitur!

“Este o mare fericire să fii creator, căci nu ieşi niciodată la pensie” - aceasta este una dintre frazele rostite cu mult umor şi autoironie de către maestrul Mircia Dumitrescu, la primirea înaltei distincţii de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Ovidius” din Constanţa, în cadrul unui discurs strălucitor, care a spart tiparele şi care îl caracterizează pe deplin. Evenimentul s-a petrecut luni, în jurul orei 11.00, în sala Senatului (campus). Spaţiul s-a dovedit a fi insuficient pentru toţi studenţii şi profesorii (de la Arte şi nu numai) care au dorit să fie alături de genialul maestru. Grafician, gravor, sculptor, cel mai important ilustrator de carte din România, artistul are un Curriculum Vitae absolut impresionant, ce cuprinde zeci de expoziţii, zeci de ilustraţii de carte, zeci de premii, două Ordine pentru Merit în grad de Cavaler şi multe alte distincţii.

După discursurile oficiale obişnuite, susţinute de rector prof. univ. dr. Sorin Rugină şi decan Arte prof. univ. dr. Daniela Hanţiu, şi o interpretare de înaltă ţinută artistică a corului Facultăţii de Arte, condus de asist. univ. dr. Dragoş Mihai Cohal, maestrul acad. prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu a rostit, cu multă modestie şi emoţie, o adevărată lecţie de viaţă pentru toţi cei care au urechi să audă şi minţi să cuprindă, indiferent de vârstă. El a pledat, avându-i alături de Dali şi Barthes, pentru dialog deschis şi comunicare (“Dialogul între fiinţele umane nu se face prin obedienţă, ci printr-o comunicare egală şi deschisă”), pentru supremaţia ideatică (“Ideea este celula de la care pleacă construcţia veridică a fiinţei noastre interioare, cea care nu se pleacă în faţa modelor care vin şi pleacă, în faţa părerii celorlalţi, în faţa formelor fără fond, impresionante poate la prima vedere. Viaţa trebuie întâmpinată cu idei clare, căci altminteri putem deveni victimele propriilor neclarităţi şi preluări greşite”), pentru înţelegerea, la modul real, a ideii de modernitate (“Nu prin preluarea modelor, ci prin a fi părtaşi la crearea lor, căci, vrând-nevrând, suntem moderni. Modernitatea nu este un scop, ci un mod de a înţelege viaţa”), pentru respectul pentru semeni şi tradiţie (“Timpurile au arătat că cine îşi respectă semenii are mai mult de câştigat decât cei care se comportă cu aroganţă. La fel, şi valorile culturale ale trecutului trebuie respectate şi nu pot fi părăsite, căci fără ele nu existăm”), pentru arta gândită profund şi, de aici, adevărată, căci “în artă privitorul se trezeşte într-un eu acordat cu al său”, într-un dialog extrem, la marginea înţelegerii şi a intuiţiei, ce poate reconstrui în sens invers “punctul de fugă” şi care poate face ca arta (tablourile, spre exemplu) să devină parte integrantă din viaţă şi nu doar o mobilă atârnată pe un perete.

Mircia şi Nichita, doi buni prieteni

Trebuie să amintim aici şi prietenia cu unul dintre titanii poeziei şi filosofiei româneşti, Nichita Stănescu, care i-a închinat 33 de poeme, printre care faimosul „Decalog pentru Mircia”. În modestia sa, maestrul l-a întrebat pe Nichita dacă poate să scoată titlul pentru că e... prea bătător la ochi. Replica poetului a fost: „Ei îţi scot ţie din liniile tabloului?”.

Aceste aspecte, precum şi multe altele sunt cuprinse în frumoasa şi curata lume spirituală ce îl defineşte pe maestru. Vom reveni cu un material mai amplu, ce va conţine şi un interviu.

Expoziţie Mircia Dumitrescu la Muzeul de Artă

Dacă doriţi să îi admiraţi opera dedicată lui Ovidius, o puteţi face începând de luni, 20 martie 2017, la Muzeul de Artă din Constanţa. Gaudeamus Igitur!



12