Magistrații, investigați de... magistrați?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorii și judecătorii, trași la răspundere

Magistrații, investigați de... magistrați?

Justiție 07 Decembrie 2017 / 18:27 1088 accesări
Judecătorii și procurorii care vor fi urmăriți penal pentru comiterea unei infracțiuni vor fi anchetați de Parchetul General. Va exista obiectivitate?

Judecătorii și procurorii care vor fi urmăriți penal pentru comiterea unei infracțiuni vor fi anchetați de Parchetul General. Va exista obiectivitate?

De câțiva ani se tot discută despre introducerea unei legii prin care magistrații care au comis erori judiciare să fie trași la răspunedere. De fapt, se dorește ca un control mai strâns asupra procurorilor și judecătorilor, care eru constiderați un fel de stat în stat. Ideea a fost aspru criticată de-a lungul timpului de persoane care erijează în apărători ai statului de drept, care au spus că ar reprezenta un atac direct la independența Justiției și punerea acesteia sub bocancul politicului. Discuțiile pe marginea acestui subiect s-au înfierbântat în ultimele zile, deoarece în Parlament sunt supuse votului pachetul de legi pe Justiție. Pe de o parte, politicienii PNL și USR încearcă să facă valuri, sperând că, prin incitarea populației, va stopa aprobarea noilor legi ale Justiției, care cuprind și reglementări mai stricte pentru magistrați. De partea cealaltă, cei din tabăra puterii, spun că nu se lasă intimidați de presiuni și că își duc planul la îndeplinire. În primă fază, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi OBLIGAT să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă. În prezent, legea prevede că statul SE POATE îndrepta împotriva magistraților. Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul.

O altă reglementare, la fel de importantă, face referire la anchetarea procurorilor care „calcă strâmb“. Concret, Comisia specială pentru legile justiţiei a votat joi, 7 decembrie, înfiinţarea unui serviciu în cadrul Parchetului General care să preia toate anchetele cu privire la infracţiunile din justiţie. „(1) În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competența de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii“, se arată în propunere. Iniţial, în propunerea Ministerului Justiţiei şi în proiectul PSD - ALDE, se prevedea înfiinţarea unei direcţii speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori. În urma dezbaterilor din comisie, s-a renunţat la această variantă. Măsura luată de Comisie, care va supusă plenului Parlamentului, pare să fie o frecție la piciorul de lemn, în condițiile anchetarea magistraților va fi făcută de Parchetului General, adică de Agugustin Lazăr, cel care s-a dovedit că numai imparțial nu este.

DNA ȘI DIICOT, OBLIGATĂ SĂ DEA SOCOTEALĂ PARLAMENTULUI

Tot Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a introdus, joi, 7 decembrie, un nou articol în Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, potrivit căruia Direcţia de DIICOT și DNA vor trebui să eleboreze anual un raport de activitate pe care să-l prezinte ministrului Justiţiei şi CSM şi ministrului Justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor. Ulterior, ministrul justiţiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al celor două instituții.



12