Mami, e un Fisc în casa de marcat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evaziunea, combătută online

Mami, e un Fisc în casa de marcat!

Economie 20 Octombrie 2016 / 14:25 551 accesări

Din 2017, firmele trebuie să treacă la noile case de marcat cu jurnal electronic, ANAF urmând să se conecteze la ele din 2018

Din 2017, firmele trebuie să treacă la noile case de marcat cu jurnal electronic, ANAF urmând să se conecteze la ele din 2018

Șeful Fiscului, Dragoș Doroș: „Mergem în control prea târziu, constatăm prejudicii prea mari și dăm amenzi mult prea aspre, care falimentează firmele“

Șeful Fiscului, Dragoș Doroș: „Mergem în control prea târziu, constatăm prejudicii prea mari și dăm amenzi mult prea aspre, care falimentează firmele“

ÎN CURÂND (MARCĂ ÎNREGISTRATĂ) Noile case de marcat, cu jurnal electronic, vor putea fi achiziționate de anul viitor, urmând ca, de la 1 ianuarie 2018, Fiscul să se conecteze la ele, spune președintele instituției, Dragoș Doroș - „A fost un proiect de suflet al meu, dacă poți să pui suflet în conectarea unor case de marcat la un server al ANAF... Dar m-am implicat foarte mult, pentru că legea e de doi ani și nu s-a întâmplat nimic. Sper ca specificațiile să fie publicate în „Monitorul Oficial“ în câteva zile și apoi să înceapă procedura tehnică de autorizare a modelelor care vor fi comercializate. Apoi vor începe să-și schimbe casele, pe rând, contribuabilii mici, mijlocii și mari. Dacă sunt întârzieri, putem decala un pic calendarul“. Fiscul propune și cadrul normativ pentru implementarea unui registru național electronic de evidență a tuturor caselor de marcat instalate în firmele autohtone - „Registrul va permite acces în timp real la fiecare casă de marcat și istoricul său, împreună cu locația și identitatea operatorului economic care o folosește“. Pe lângă reducerea costurilor statului (nu se mai deplasează în teren agenții), măsura va lovi destul de tare și evaziunea fiscală - „Evidența electronică a tuturor caselor de marcat instalate în România micșorează posibilitatea de a utiliza un aparat nefiscalizat și limitează subdeclararea sau nedeclararea veniturilor. Asta va diminua și numărul de controale pe care le facem la contribuabilii corecți“.

PÂNĂ CÂND O VIAȚĂ AMARĂ? De menționat că România a rămas cam singura țară cu pretenții europene care încă are case de marcat din... Jurasic. Practica electronică se regăsește de ani buni în statele civilizate. Apar însă și câteva probleme. ANAF spune că avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic îl aduce comercianţilor este eliminarea costurilor cu achiziţia rolelor de hârtie (economia medie anuală pentru fiecare aparat în parte este estimată la circa 150 euro). De cealaltă parte, importatorii și distribuitorii spun că, de fapt și de drept, costurile vor fi mai mari, întrucât conexiunea online a caselor de marcat cu serverul Fiscului se plătește. În practică, costul de exploatare a unei case s-ar putea dubla, până la 300 euro pe an. Fiscul nu se supără. De ce oare? Pentru că analizele arată că, în prezent, inspectorii se duc în control prea târziu, constată sume prea mari și dau amenzi prea aspre unor firme cu active mici (în raport cu sancțiunea - n.r.). „De aici rezultă și insolvențele, care sfârșesc de cele mai multe ori (97 - 98% dintre cazuri) în faliment. Vrem să mergem în control cât mai devreme, să găsim prejudicii mici și să dăm amenzi care sunt mai ușor de plătit de companii“, conchide șeful ANAF.



12