Mămicile de Facebook, noua generație de mame

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce spun psihologii despre comunitățile online dedicate proaspetelor mame

Mămicile de Facebook, noua generație de mame

Social 05 Noiembrie 2015 / 16:22 1872 accesări

În ziua de astăzi, nu mai este de ajuns să fii mamă. Pentru a fi o mamă modernă, condiția esențială este să faci parte din unul din grupurile create pe Facebook special pentru mămicile în pas cu tehnologia. Aceste grupuri de discuții sunt concepute ca suport pentru mame, pentru ca fiecare din ele să poată beneficia de experiențele altor părinți și să afle informații utile,care să le ajute în creșterea celor mici. ”De ce nu ai vaccinat copilul?”, ”De ce ai alăptat așa puțin sau așa mult?”, ”De ce îi dai lapte praf?”, ”De ce nu ai început să diversifici mâncarea bebelușului?”, ”De ce nu îi faci copilului program de somn?”, ”De ce îi dai antibiotice?”, ”De ce îți lași copilul să se uite la desene animate?” sunt doar unele din întrebările pe care le fac publice cele care au dat naștere recent unor copii. Uneori însă, proaspetele mame ajung să nu mai țină cont de sfaturile specialiștilor și să se ghideze mai degrabă după experiența pe care alte mame au trăit-o. Să luăm un singur exemplu. Pe o comunitate de Facebook dedicată mamelor din Constanța, Adela, o proaspătă mămică, are o nedumerire. ”Bună, mămici! Azi am fost la medicul de familie pentru vaccinul de două luni. Printre altele, i-am spus că bebelina se constipă și a zis să îi dau suc de morcov în fiecare dimineață. Mi se pare foarte ciudat. E prea mică. Este alăptată la sân. Ce părere aveți?”, întreabă ea. Răspunsurile nu au întârziat să apară. ”Schimbă medicul!”, ”Mănâncă tu ceva mai laxativ și se reglează și bebe. Cât despre medic, mă abțin”, ”Bebele alăptat exclusiv la sân nu se constipă”, ”Morcov înseamnă diversificare de fapt... Eu nu i-aș da”, ”Nu îi da nimic”, spun celelalte mame care au luat parte la discuție.

FIECARE COPIL ESTE UNIC În aceste situații, părinții uită că fiecare copil este unic și că nu există o singură ”rețetă” care să funcționeze în toate cazurile. ”Părerile personale rămân păreri personale, de cele mai multe ori nu țin locul sfaturilor obiective, al indicațiilor profesionale. Copiii sunt foarte diferiți. Înainte de a pune în practică ceea ce auzim la o altă mămică, trebuie să ne gândim că, de cele mai multe ori, s-ar putea ca o variantă cu un rezultat pozitiv într-o anumită situație să nu aibă un rezultat pozitiv și în situația mea individuală. În schimb, pentru acces la informații, pentru a citi și a face comparații sunt binevenite aceste grupuri”, subliniază, pentru ”Telegraf”, psihologul Cristina Gemănaru.

SPECIALIȘTII RECOMANDĂ CA, ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATUL UNEI PERSOANE SUBIECTIVE, SĂ ÎNCERCĂM SĂ GĂSIM SFATURI PROFESIONALE

”Ar fi bine ca pe aceste grupuri să existe și un medic pediatru care să răspundă problemelor medicale, un psiholog specializat pe problemele terapeutice ale copilului, care să dea sfaturi pertinente, profesionale, ca ele să reușească să aplice și să se folosească de aceste sfaturi numai în folosul și în beneficiul copilului”, precizează psihologul.



12