Măsura-mi-ai inteligent consumul de electricitate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Contoare smart pentru tot românul, până-n 2026

Măsura-mi-ai inteligent consumul de electricitate!

Social 23 Martie 2017 / 15:53 882 accesări

Potrivit unui ordin al ANRE, furnizorii de energie electrică trebuie să instaleze contoare inteligente pentru 30% dintre consumatori, până în 2020

Potrivit unui ordin al ANRE, furnizorii de energie electrică trebuie să instaleze contoare inteligente pentru 30% dintre consumatori, până în 2020

Până în 2020, 30% dintre consumatorii de energie electrică din România vor avea contoare inteligente, iar până în 2026, gradul de acoperire va fi de 100%. Enel, unul dintre principalii furnizori de curent din țară, vrea ca 80% dintre clienți să fie măsurați „smart“ până în 2020, spunând că planul e fezabil, întrucât aparatele sunt produse în România. Aceste investiții se vor regăsi în facturile noastre, iar arbitrul pieței energetice, ANRE, e de acord cu asta. În esență, un contor inteligent reduce pierderile din rețea ale furnizorilor și costurile de exploatare, fiind posibilă și o micșorare a facturii lunare pentru consumatorul final.

DA, SE POATE România poate atinge ținta impusă la nivel european de a instala, până în 2020, contoare inteligente la 80% dintre consumatorii de electricitate, fiind posibil ca, până în 2023, toți utilizatorii să beneficieze de astfel de sisteme, a declarat, joi, oficialul Enel Georgios Stassis. El a menționat că Enel participă la consultările demarate recent de Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) pe această temă - „Ținta de 80% poate fi atinsă în România“. Întrebat dacă se referă doar la regiunile unde Enel este distribuitor sau la întreaga țară, el a răspuns - „Dacă pentru noi este posibil, îmi imaginez că ar putea fi la fel și pentru restul țării. De asemenea, dacă poate fi atinsă ținta de 80% până în 2020, noi putem atinge 100% până în 2023. România este una dintre țările care au capacitatea să facă asta“. Stassis a mai spus că toate contoarele inteligente sunt făcute în România; ba mai mult, Enel cumpără acum astfel de aparate de aici și le instalează în alte țări - „Până în prezent, am pus 150.000 de contoare inteligente la consumatorii noștri din zonele Muntenia Sud, Banat și Dobrogea. În total, avem 2,7 milioane de clienți în România. La nivel global, operăm deja în jur de 35 milioane de contoare inteligente“.

UNDE-I ORDIN, NU-I TOCMEALĂ Reamintim că, la jumătatea lui martie, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin, prin care propune instalarea de contoare inteligente (sau SMI, sisteme de măsurare inteligentă - n.r.) pentru 30% dintre consumatorii de energie electrică până în 2020, urmând ca, până în 2026, gradul de acoperire să ajungă la 100%. Totodată, ANRE recunoaște costul investițiilor în tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, dacă sunt respectate anumite prevederi - „Distribuitorii sunt obligați să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum și despre planul și calendarul de implementare a lor“. Potrivit notei de prezentare a proiectului, firma de consultanță AT Kerney a realizat un studiu de fezabilitate, care a indicat „o valoare pozitivă a venitului net actualizat“. Altfel spus, implementarea SMI este o investiție profitabilă, care va reduce pierderile din rețea și costurile de exploatare.



12