Meşterul popular Iulia Goran promovează, de trei decenii, celebra broderie de Breaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Meşterul popular Iulia Goran promovează, de trei decenii, celebra broderie de Breaza

Cultură 25 Aprilie 2009 / 00:00 2932 accesări

Artistul popular Iulia Goran din judeţul Prahova aduce, în fiecare vară, pe litoral, apreciata broderie de Breaza, în cadrul tradiţionalului Tîrg Naţional al Meşterilor Populari, care se desfăşoară în staţiunea Mamaia. Cu dăruire şi migală, artista s-a dedicat acestui meşteşug încă din copilărie. Iile brodate de Iulia Goran sînt expuse cu mîndrie, la tîrguri naţionale ale meşterilor populari, cum sînt cele organizate de Muzeul Ţăranului Român „D. Gusti“ şi Muzeul Satului din Bucureşti, Muzeul de Artă Populară din Constanţa sau Muzeul Astra – Sibiu. Acestor tîrguri li se adaugă şi participările la manifestările internaţionale: Smithsonian Folklife - Washington sau Festivalul Ţărilor Dunărene - Germania, unde iile brodate de artistul popular sînt, de cele mai multe ori, premiate. Prezentă, săptămîna trecută, la Tîrgul de tradiţii româneşti din staţiunea Mamaia, Iulia Goran a fost invitată să participe, după Sărbătorile Pascale, la o manifestare cu caracter internaţional, în Belgia.

Reporter: Turiştii aflaţi vara, pe litoral, dar şi constănţenii, vă pot întîlni la tradiţionalul Tîrg al Meşterilor Populari, care se desfăşoară anual, în staţiunea Mamaia. Prin ce se particularizează broderiile pe care dvs. le promovaţi la această manifestare?

Iulia Goran: La fiecare tîrg, mă prezint cu broderia de Breaza, care este renumită în toată lumea. M-am străduit, întotdeauna, să păstrez linia modelului şi broderia din această zonă a Prahovei. Nu m-am abătut niciodată de la aceste aspecte.

Rep.: De cînd vă dedicaţi acestui meşteşug popular?

I.G.: Lucrez broderie din copilărie, dar broderia de Breaza o lucrez din 1978. La noi în familie s-a brodat, s-a ţesut şi s-a tors. Eu m-am născut în Moldova, dar prin căsătorie, m-am ataşat de zona Prahovei, de aceea m-am dedicat broderiei de Breaza.

Rep.: Mai sînt românii interesaţi de portul tradiţional românesc?

I.G.: Întotdeauna am avut succes cu creaţiile pe care le-am expus la fiecare tîrg sau expoziţie. Şi străinii, dar şi românii achiziţionează iile lucrate de mine.

Rep.: Sînteţi o prezenţă constantă la tîrgurile meşterilor populari organizate în ţară?

I.G.: Sînt invitată la manifestările de acest gen din toată ţară, la Muzeul Astra din Sibiu, la Muzeul de Artă Populară din Constanţa, la Muzeul Ţăranului Român sau la Muzeul Satului din capitală, dar şi la manifestări internaţionale.

Rep.: Cît de dificil se realizează ia, acest obiect vestimentar din portul popular tradiţional?

I.G.: Totul este lucrat manual, mai puţin ţesăturile, pe care le cumpăr. Mai întîi calc materialul, apoi croiesc, brodez, spăl. La final, adaug şnurul. Broderia o realizez cu acul. La o ie mare, mai complicată, lucrez şi o lună, o ie mai mică se realizează în două-trei zile.

Rep: Aţi preluat meşteşugul broderiei din familie. Doriţi să le transmiteţi şi urmaşilor dvs. tradiţia brodatului?

I. G. : Fata mea brodează şi croieşte singură, iar nepoata a început să ne urmeze exemplul. Cînd sînt invitată la Muzeul Satului, la tabăra de creaţie „Vara pe uliţă“, copiii şi tinerii vin la mine şi învaţă să brodeze de la punctul cel mai simplu, pînă la un punct mai complicat. Toţi pleacă de la mine cu un semn de carte.

Taguri articol


12