Mii de români sunt chemați la urne! Vezi de ce!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mii de români sunt chemați la urne! Vezi de ce!

Administrație 03 Noiembrie 2017 / 14:55 5023 accesări

Locuitorii din județul Constanța se pregătesc să meargă din nou la urne. Ce-i drept, nu toți, ci doar cei din comunele Mereni, Bărăganu și Pantelimon, rămase ori fără primar, ori fără consiliu local. Dacă la Bărăganu și Pantelimon vom avea alegeri pentru funcția de primar, la Mereni va fi ales un nou Consiliu Local. Campania electorală pentru alegerile locale parţiale care vor avea loc în data de 5 noiembrie, în 16 localităţi, se va încheia sâmbătă, 4 noiembrie. În 5 noiembrie vor avea loc alegeri parţiale în municipiul Deva (judeţul Hunedoara) şi în comunele: Bocsig (judeţul Arad), Nicşeni (judeţul Botoşani), Călăraşi (judeţul Cluj), Pantelimon şi Bărăganu (judeţul Constanţa), Teleşti (judeţul Gorj), Balş (judeţul Iaşi), Bîrghiş (judeţul Sibiu), Drăgoieşti (judeţul Suceava), Cervenia, Poieni, Salcia (judeţul Teleorman), Checea (judeţul Timiş), Oşeşti (judeţul Vaslui) şi Vlădeşti (judeţul Vâlcea). Alegeri parţiale se vor organiza şi pentru Consiliul Local din comuna Mereni (judeţul Constanţa).

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Consiliul Local Mereni a fost dizolvat pentru că nu s-a întrunit timp de două luni consecutive. S-a încercat reconstituirea forului de mai multe ori, dar nu s-a putut, din cauza unor dispute politice vechi. În ceea ce privește comuna Bărăganu, aceasta a rămas fără primar după ce fostul edil Titu Neague și-a pierdut mandatul, la începutul acestui an, în urma unei condamnări la închisoare cu suspendare. Nu în ultimul rând, locuitorii din Pantelimon sunt nevoiți să își aleagă din nou primarul după ce, în luna mai, cel care ocupa această funcție de mai bine de 20 de ani, Vasile Neicu, a decedat după o lungă și grea suferință. Drept urmare, Guvernul a stabilit ca alegerile locale parțiale în cele trei localități să aibă loc în 5 noiembrie.

Potrivit PSD, social democrații intenționează ca la Pantelimon să meargă pe mâna actualului viceprimar, George Martinescu, în timp ce la Bărăganu social democrații și-au propus s-o arunce în lupta electorală pe Magdalena Neague, care este chiar soția fostului primar Titu Neague, demis printr-un ordin de prefect. În ceea ce privește scrutinul de la Mereni, conducerea PSD a stabilit o listă de candidați pentru Consiliul Local formată în cea mai mare parte din femei. La rândul său, Biroul Politic Județean al filialei Constanța a PNL l-a validat cu unanimitate de voturi pe viceprimarul comunei Bărăganu, Lucian Paraschivescu, drept candidat al formațiunii la alegerile locale parțiale din 5 noiembrie. De asemenea, consilierul local liberal Costel Armășescu a fost validat, de membrii BPJ al PNL Constanța, drept candidat al PNL la funcția de primar al comunei Pantelimon. Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Consiliul Local Mereni a fost dizolvat pentru că nu s-a întrunit timp de două luni consecutive. S-a încercat reconstituirea forului de mai multe ori, dar nu s-a putut, din cauza unor dispute politice vechi. În ceea ce privește comuna Bărăganu, aceasta a rămas fără primar după ce fostul edil Titu Neague și-a pierdut mandatul, la începutul acestui an, în urma unei condamnări la închisoare cu suspendare. Asta a atras, după sine, o interdicție de a mai candida la o funcție publică timp de trei ani. În aceste condiții, Titu Neague s-a gândit că cel mai mai bine ar fi dacă soția sa ar conduce Primăria. Nu în ultimul rând, locuitorii din Pantelimon sunt nevoiți să își aleagă din nou primarul după ce, în luna mai, cel care a ocupat această funcție de mai bine de 20 de ani, Vasile Neicu, a decedat după o lungă și grea suferință. Drept urmare, Guvernul a stabilit ca alegerile locale parțiale în cele trei localități să aibă loc în 5 noiembrie. Potrivit legislației, campaniile electorale la alegerile parțiale durează cel mult două săptămâni, în timp ce campania pentru alegerile la termen se întinde pe durata a 30 de zile.

Vineri, 3 noiembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o videoconferință cu prefecții și reprezentanții structurilor teritoriale ale MAI, în cadrul căreia a fost verificat stadiul de îndeplinire a sarcinilor prevăzute de calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale parțiale din 5 noiembrie, concluzia fiind că toate activitățile sunt în grafic. Videoconferința a fost condusă de secretarul de stat, comisar de poliţie Mihai-Dan Chirică. În conformitate cu atribuțiile prevăzute în Calendarul Electoral, Ministerul Afacerilor Interne a asigurat achiziționarea a 93.370 de timbre autocolante, a 480 de ștampile cu mențiunea "VOTAT" și a 96 de plicuri din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, în care vor fi introduse ştampilele cu menţiunea "VOTAT" după încheierea votării. Prefecturile au asigurat imprimarea buletinelor de vot și confecționarea ștampilelor birourilor electorale județene, ale birourilor electorale de circumscripție și ale secțiilor de votare. Totodată, au în responsabilitate asigurarea transportului și distribuirea materialelor, documentelor și a tipizatelor necesare pentru desfășurarea procesului electoral. MAI este responsabil cu menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării în care se organizează alegeri locale parțiale, pe întreaga perioadă electorală și, în mod deosebit, în ziua votării, precum și în zilele care premerg și succed acestei zile.



12