Ministrul Culturii să-şi dea demisia! Răspunsul? Invitaţie la dialog!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Subiect: scandalul de la ONB

Ministrul Culturii să-şi dea demisia! Răspunsul? Invitaţie la dialog!

Cultură 26 Aprilie 2016 / 18:29 657 accesări
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, le-a răspuns, marți, pe pagina sa de Facebook, actorului Ion Caramitru și membrilor Senatului UNITER, care îl somaseră, luni, să-și dea demisia din funcție, venind cu argumente de ordin administrativ, organizatoric și instituțional și invitându-i la dialog.

Luni, prin intermediul unor scrisori semnate în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, președintele Uniunii Teatrale din Romania, îi solicitase lui Vlad Alexandrescu să demisioneze, cerându-i prim-ministrului Dacian Cioloș să îl demită pentru proasta gestionare a conflictului de la ONB, precum și din cauza unor încălcări privind prevederile Legii managementului instituțiilor publice de cultură. În răspunsul său public adresat lui Ion Caramitru și membrilor Senatului UNITER, Vlad Alexandrescu motivează obiectivele sale încă de la preluarea mandatului de ministru al Culturii: „Intențiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură. Instituțiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea și întinerirea sistemului public, prin energii noi”, punctând că ideea echilibrului menținut între generații a rămas continuu în atenția sa.

Totodată, ministrul Culturii a argumentat că: „Ruptura gravă existentă între inerția și cadrul monolitic al reglementărilor și efervescența scenei vii a artelor m-au determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realității actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape”. În plus, ministrul Vlad Alexandrescu a alăturat textului său un document separat, răspunzând punctual „elementelor legale și tehnice” din scrisoarea semnată de membrii Senatului UNITER, în care aceștia îl acuzau că prin acțiunile și deciziile sale contradictorii, „ilegale și abuzive”, acesta nu reformează, ci „bulversează activitatea unora dintre cele mai importante instituţii publice de cultură”.

Vlad Alexandrescu afirmă că „A dori schimbare într-un sistem înghețat poate provoca tulburări, refuzuri și reacții violente - ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opțiunea mea este cea corectă”, oferind un răspuns și în privința comisiilor de concurs numite pentru ocuparea pozițiilor de manager la nivelul instituțiilor publice de cultură.

Pe de altă parte, ministrul Culturii i-a explicat punctual lui Ion Caramitru că: „m-aş fi aşteptat ca, în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal.”

Vlad Alexandrescu își conchide răspunsul invitându-l pe acesta laolaltă cu membrii UNITER la dialog și la o acțiune solidară cu Ministerul Culturii „pentru îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural”.

Mai jos, răspunsul integral al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, publicat, marți după-amiază, pe contul său de Facebook:

„Stimate Domnule Preşedinte Ion Caramitru, Stimați membri ai Senatului UNITER,

Intențiile pe care le-am declarat încă de la începutul mandatului meu au fost acelea de a produce o ameliorare, prin reformă, a instrumentarului administrativ și legislativ dedicat instituțiilor publice de cultură. Instituțiile de spectacol au fost o prioritate în acest sens. Obiectivul meu principal este redinamizarea și întinerirea sistemului public, prin energii noi. Sunt și rămân însă atent la echilibrul care trebuie păstrat între generații, tendințe, gusturi, dar cred că scena independentă e încă insuficient legitimată de instituția publică.

De asemenea, cred că publicul trebuie să beneficieze constant de o paletă cât mai diversă de propuneri artistice din acest punct de vedere.

Ruptura gravă existentă între inerția și cadrul monolitic al reglementărilor și efervescența scenei vii a artelor m-au determinat să încerc să angajez un proces de reconsolidare mult mai adaptat realității actuale a acestor reglementări, dar să o fac în câteva etape.

M-am bazat și mă bazez pe sprijinul breslei artistice, al uniunilor de creație și al personalităților din lumea scenei în acest sens. Elementelor legale și tehnice din scrisoarea pe care mi-o adresați le voi răspunde într-un document alăturat acestuia, fiindcă problema de fond trebuie exprimată clar pentru spațiul public: a dori schimbare într-un sistem înghețat poate provoca tulburări, refuzuri și reacții violente - ele au devenit evidente acum, dar mă întăresc în convingerea că opțiunea mea este cea corectă. În ceea ce privește comisiile de concurs pe care le-am numit, vă invit să observați că este prima dată în România când în comisia de concurs pentru poziția de manager al Muzeului Național de Artă al României a fost invitat un expert de la Muzeul Luvru, iar în comisia de la Biblioteca Națională a României, un expert de la Biblioteca Națională a Franței. De asemenea, este pentru prima dată când atât la evaluări, cât și la concursuri pentru poziții de manageri participă public.

Aţi fost şi rămâneți, domnule Ion Caramitru, un partener inconturnabil în acest sens, unul care a avut întotdeauna disponibilitate deplină pentru dialog. Sunt convins că direcția acțiunilor noastre este aceeași și că estimați, ca și mine, că modul de implementare a managementului în cadrul instituţiilor publice de cultură din România trebuie să fie una dintre priorităţile Ministerului Culturii.

În acest sens, având în vedere experienţa dvs. în domeniul artelor spectacolului şi al managementului instituţiilor publice de cultură, m-aş fi aşteptat ca, în aceste clipe dificile pentru o instituţie emblematică pentru România, să veniţi cu soluţii pentru rezolvarea diferendelor de la Opera Naţională Bucureşti şi să nu căutaţi să produceţi un nou scandal. Ca ministru deschis dialogului direct (fie și prin intermediul spațiului public) apreciez vigilența şi spiritul critic de care daţi dovadă și consider în continuare că trebuie să lucrăm împreună la îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul managementului cultural, existând, încă o dată, deplină disponibilitate din partea Ministerului Culturii în acest sens.

Sunt convins că amândoi simțim față de aceste arii ale activității creative o responsabilitate pe măsura provocărilor foarte dificile pe care situația le manifestă.

Mulţumesc, de asemenea, şi membrilor Senatului UNITER care, spuneţi dvs., sunt în acord cu solicitarea dvs., le respect părerea şi îi invit cu plăcere la discuţii aprofundate pe acest subiect de interes major”, a conchis Vlad Alexandrescu.

La link-ul https://we.tl/WrQi3M4Sbx se poate consulta documentul-replică al ministrului Culturii adresat lui Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România - UNITER.



12