Mușamalizarea anchetei în cazul copiilor din Argeș?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
APC cere verificarea ipotezei privind vaccinarea

Mușamalizarea anchetei în cazul copiilor din Argeș?

Sănătate 29 Februarie 2016 / 16:24 3984 accesări

Președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu: „Ancheta legată de statusul vaccinal al copiilor decedaţi şi internaţi este esenţială (...)“

Președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu: „Ancheta legată de statusul vaccinal al copiilor decedaţi şi internaţi este esenţială (...)“

Rămâne în aer ancheta privind sursa îmbolnăvirilor copiilor cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) din Argeș care fie au murit, fie au fost spitalizați în stare gravă. Au fost medici specialiști din țară care au avut curajul să-și spună punctul de vedere, deși nu a fost pe placul reprezentanților Colegiului Medicilor din România (CMR), care au subliniat, într-un comunicat, că CMR „se delimitează total și cu fermitate de acest tip de abordare, totalmente neconstructiv, care nu face decât rău, sădind o nejustificată îndoială și neîncredere în eforturile celor care au datoria de a elucida cauzele“. Ba mai mult, președintele Colegiului, dr. Gheorghe Borcean, a comentat că medicii care și-au exprimat punctul de vedere „vor să se afirme“. Explicațiile doctorilor, care au coincis și cu unele puncte de vedere ale părinților, au fost luate în seamă de către Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România. Astfel, în 17 februarie, APC a solicitat autorităţilor date concrete privind statusul vaccinal al bebeluşilor decedaţi recent sau internaţi în stare gravă la spitalele “Matei Balş” şi „Marie Curie” din Capitală, tocmai pentru a elimina această ipoteză. ”Dat fiind faptul că unii dintre părinţii bebeluşilor internaţi au declarat presei locale că aceştia au fost vaccinaţi anterior şi la scurt timp înaintea declanşării simptomelor, precum şi declaraţiile medicilor cum că toţi copiii internaţi au fost vaccinaţi, considerăm vitală aprofundarea acestei ipoteze, mai ales în condiţiile în care majoritatea vaccinurilor sunt administrate nou-născuţilor şi copiilor sub 1 an”, se arată într-un comunicat al APC.

Tot APC subliniază că, deşi Ministerul Sănătăţii (MS) a negat, în cadrul unui comunicat transmis în 16 februarie, existenţa vreunei corelaţii între vaccinurile administrate bebeluşilor şi SHU, pe motiv că nu există argumente medicale în acest sens, cazuistica din alte ţări raportează cazuri de corelaţie directă între vaccin şi sindromul menţionat. Ministrul Sănătăţii, dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat în 17 februarie, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu SHU, însă nu a fost descoperit agentul etiologic, ci acesta este doar bănuit. ”Larga distribuţie geografică a cazurilor, semnalate pe întreg cuprinsul judeţului Argeş, şi, ulterior, apariţia de noi cazuri şi în alte judeţe excludeau practic de la bun început toate cauzele externe investigate până acum de autorităţi, fapt ce sugerează că ancheta este condusă în mod greşit. De altfel, deja autorităţile au recunoscut că tratarea cu antibiotice a bebeluşilor în faza incipientă a bolii nu a făcut decât să le înrăutăţească starea deja gravă”, potrivit documentului citat.

SITUAŢIE DE CRIZĂ „Faptul că până în acest moment au fost lansate doar ipoteze contradictorii sau lipsite de o bază medicală solidă, de altfel ulterior infirmate public, este dovada unui management defectuos al acestei situaţii de profundă criză a sistemului medical. Ancheta legată de statusul vaccinal al copiilor decedaţi şi internaţi este esenţială pentru a se putea exclude ipoteza unei încercări de muşamalizare a aplicării unor proceduri medicale ce pun în pericol viaţa şi sănătatea copiilor”, a declarat președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat în comunicat. Astfel, APC solicită MS să dea informații referitoare la situaţia livrării de loturi de vaccinuri EUVAX sau hexavalente în regiunea afectată şi perioada în care acele vaccinuri au fost administrate copiilor afectaţi. ”În astfel de situații, autorităţile trebuie să dea dovadă de deplină transparenţă în relaţia cu părinţii şi cu societatea civilă, pentru a evita riscul unei pierderi îngrijorătoare de încredere a cetăţenilor în actul medical şi în capacitatea autorităţilor de a gestiona situaţii de criză”, precizează președintele APC. Asociația a solicitat pe 28 febraurie concluziile pe această ipoteză. Precizăm că până în momentul de față s-a depistat cauza care a dus la îmbolnăvirea copiilor, respectiv o tulpină de E. Coli, care este în corelație cu declanșarea SHU, însă nu a fost descoperită sursa. Până acum s-au vehiculat fie apa, fie laptele sau un tip de iaurt cu fructe, dar și tipul de vaccin menționat.

Pe de altă parte, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a declarat că niciunul dintre copiii diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic nu a fost vaccinat cu Hexaxim, a precizat luni, într-un comunicat de presă.



12