Negocierile Guvern - sindicate, praf în ochi? Polițiștii vor să iasă în stradă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dublarea salariilor bugetarilor, privită cu scepticism

Negocierile Guvern - sindicate, praf în ochi? Polițiștii vor să iasă în stradă

Social 06 Martie 2017 / 18:05 1071 accesări

Elaborarea unei legi a salarizării bugetarilor care să împace pe toată lumea este o misiune imposibilă. Niciun Guvern nu a găsit o soluție de a-i remunera pe bugetari proporțional cu vechimea, calificarea și munca prestată. Dacă se măresc salariile, nu e sustenabil, iar dacă scad, e nenorocire. Pentru a putea împăca și capra, și varza, Ministerul Muncii i-a chemat pe sindicaliști la consultări. Întâlnirile au loc după declarația-bombă a ministrului Muncii, care a spus că salariile bugetarilor se vor dubla, ceea ce a dus la tensiuni și pretenții în plus.

Aparent, elaborarea unei legi a salarizării bugetarilor care să împace pe toată lumea este imposibilă. Nu știm din ce motive, dar niciun Guvern nu a găsit o soluție de a-i remunera pe bugetari proporțional cu vechimea, calificarea și munca prestată. Ultima bombă legată de acest subiect a fost detonată de actualul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea a declarat că salariile mai mici de 4.000 de lei se vor dubla, iar cele de până la 7.000 de lei vor fi majorate cu 45%. Culmea, vestea nu este primită cu bucurie de unii sindicaliști, care cred că nu există bani suficienți la buget pentru a pune în aplicare un astfel de proiect. Îngrijorările au fost transmise luni, 6 martie, la Ministerul Muncii, în cadrul unei sesiuni de consultări la care au participat reprezentanții sindicatelor din ordinea publică. Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, reprezentanții sindicatelor și cei ai Guvernului au căzut de acord asupra proiectului legii salarizării unitare. Cu toate acestea, Ministerul Muncii așteaptă sugestii și în perioada următoare, în cazul în care reprezentanții sindicatelor vor descoperi inadvertențe, după o mai atentă consultare a documentelor.

POLIȚIȘTII IES ÎN STRADĂ

Pe de altă parte, reprezentanții sindicatelor din ordinea publică nu sunt hotărâți să renunțe la protestele anunțate pentru a doua jumătate a lunii martie. Sindicatele din Poliţie au anunțat că nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând ca la mijlocul lunii martie să aibă loc proteste. La discuții au participat și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și cel pentru Dialog Social, Gabriel Petrea. „Cartoful fierbinte este Hotărârea de Guvern numărul 1 prin care s-a mărit salariul minim, pentru că până acum nu am ajuns la un punct de vedere comun privind aplicarea actului. Am format un grup de lucru, discutăm pe noul proiect al legii salarizării, sunt intenţii, dar până la a materializa mai sunt multe de lămurit. Nu pot să spun ce vom face cu privire la acţiunile de protest, să vedem ce putem obţine”, a declarat preşedintele sindicatului SED LEX, Florin Vîlnei. Hotărârea de Guvern 1/2017 stabileşte că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 1.450 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore. Sindicatele din Poliţie arată, însă, că sporurile agenţilor de poliţie sunt calculate conform salariului minim brut din anul 2009, când acesta era de 600 de lei lunar.

DISCRIMINARE LA SALARIU?

Nemulțumirile sunt împărtășite și de alți sindicaliști. „Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 577/2008 nici până astăzi nu a fost îmbunătățit sau schimbat cu un alt ordin. Nu în ultimul rând, salarizarea polițiștilor este una proastă, existând diferențe mari între agenți și ofițeri. De exemplu, la muncă egală, în același birou, ar trebui ca salariul să fie egal. În schimb, în prezent, agentul primește 3.000 de lei, iar ofițerul, 7.000 de lei”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Agenților de Poliție, care amenință cu un protest de amploare în 16 martie. De asemenea, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a spus că polițiștii pe care îi reprezintă sunt supărați că indemnizaţiile şi sporurile de bază ale agenţilor nu au fost majorate, deşi salariul minim a ajuns la 1.450 de lei. „Noi vrem ca indemnizaţiile să fie raportate la un salariu minim brut de cel puţin 1.450 de lei. Suntem discriminaţi. De exemplu, un şofer de pe salvare are un venit de 5.000 de lei, iar un poliţist cu funcţie de conducere, care instrumentează şi dosare, face cercetare, conduce şi maşină, se ocupă şi de ordinea publică, primește 3.000 de lei”, a declarat Cioarnă, care a menționat, la ieșirea din sediul Ministerului Muncii, că negocierile cu reprezentanții Guvernului vor continua și marți, 7 martie, când este programată o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. „Am discutat chestiuni tehnice cu ministrul Muncii, ne-a promis că vom avea o discuție cu ministrul de Finanțe, pentru a detensiona această stare conflictuală. Noi nu ne dorim să ieșim în stradă”, a declarat Coarnă. În timp ce polițiștii se vor întâlni cu reprezentanții Ministerului de Finanțe, la Ministerul Muncii continuă negocierile cu sindicaliștii din Sănătate. Potrivit proiectului salarizării unitare, lefurile de până la 4.000 lei vor fi dublate, cele cuprinse între 4.000 și 7.000 lei vor fi mai mari cu 45%, iar cele care depășesc pragul de 7.000 lei se vor majora cu 5%. Creșterile vor fi acordate în etape. Prima majorare va intra în vigoare în iulie 2017, a doua rundă de majorări - în ianuarie 2018, a treia majorare va fi acordată în 2019, iar ultima rundă de creșteri salariale va avea loc în 2020.

Taguri articol


12