Noaptea în care a fost asasinat Iorga

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noaptea în care a fost asasinat Iorga

Cultură 26 Noiembrie 2015 / 19:38 1032 accesări

Un eveniment comemorativ a avut loc și la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Moșneni, structură a Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” din 23 August

Un eveniment comemorativ a avut loc și la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Moșneni, structură a Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” din 23 August

75 de ani se împlinesc, în noaptea de 26 spre 27 noiembrie, de la asasinarea marelui istoric Nicolae Iorga (1871-1940). În acest an, acţiuni cu caracter comemorativ, aflate sub egida Societăţii de Ştiinţe Istorice din România (SSIR), filiala Constanța, au avut loc în mai multe şcoli şi licee din Constanţa şi judeţ.

Principala manifestare a fost găzduită, joi, de Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. Alte manifestări au fost programate la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Dulceşti, Şcoala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu de Jos, Şcoala Gimnazială nr. 1 din Fântânele, Liceul „Carol I” din Ostrov și Liceul Teoretic „George Călinescu”.

„În repetate rânduri, în ultimele două decenii, Filiala Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a marcat tragicul eveniment care a îndoliat, în toamna anului 1940, neamul românesc şi ştiinţa europeană, marele patriot român - „forţa naturii” - şi savant recunoscut în lumea ştiinţifică mondială fiind, cum se ştie, membru a zeci de societăţi academice din întreaga lume. A fost o crimă împotriva poporului român, iar memoria „apostolului Neamului” se cere întreţinută pentru toate generaţiile de români, mai ales astăzi, când multe din învăţăturile şi îndemnurile sale sunt atât de actuale”, a spus președintele filialei Constanța a SSIR , prof. univ. dr. Stoica Lascu.

ÎN DOBROGEA, PE URMELE „APOSTOLULUI NEAMULUI” Un eveniment comemorativ a avut loc și la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Moșneni, structură a Școlii Gimnaziale „George Coșbuc” din 23 August, județul Constanța, care a organizat simpozionul comemorativ „Nicolae Iorga și Dobrogea”, sub egida SSIR, Constanța.

Programul a fost deschis cu imnul național, „Deșteaptă-te, române!”, și cu un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul „Colectiv” din București și a celor afectați de atacul terorist din Paris. A urmat alocuțiunea directoarei prof. Magdalena Iacob, despre istoricul Nicolae Iorga și importanța culturii organizaționale pentru formarea conștiinței apartenenței la comunitatea locală și a școlii.

Prof. univ. dr. Stoica Lascu, președinte al Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România, a prezentat lucrarea „Savantul Nicolae Iorga - personalitatea de excepție a Neamului Românesc”, iar cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc a vorbit despre „Nicolae Iorga la Mangalia”.

În program au fost incluse și momente artistice. Astfel, prof. Carmen Ușurelu a pregătit un moment inspirat din versurile scrise de marele istoric, iar elevii claselor gimnaziale au recitat din creația sa poetică. Prof. înv. primar Mariana Anghel și clasa a IV-a au realizat muzica pe versurile poeziei „Bradul”, iar elevii mai mari au citit, din impresiile de călătorie ale academicianului Nicolae Iorga, fragmentele în care descrie frumoasa provincie istorică Dobrogea. Alte intervenții au aparținut profesorilor Valentina David, Camelia Nicoleta Alexandru și Georgeta Ioniță.

În apropierea Zilei Naționale a României, cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc le-a vorbit copiilor despre istoria Unirii la români și însemnătatea zilei de 1 Decembrie 1918. Manifestarea s-a încheiat cu Hora Unirii, în care s-au prins toți invitații și participanții.

„Astfel de manifestări sunt menite a forma sentimentul mândriei de a fi român, de a face parte din trecutul, prezentul și viitorul acestei țări. Așa cum spunea Nicolae Iorga, cine nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții, originile”, a precizat prof. Magdalena Iacob.

Citește și:

„Iorghiana 144”

„Parlamentul să adopte data de 5 iunie drept Ziua Istoriografiei române”



12