Nu mănânci la micul dejun? Uite ce riști!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nu mănânci la micul dejun? Uite ce riști!

Sănătate 15 August 2017 / 16:03 605 accesări

Obezitatea a fost, este și va fi o problemă de sănătate publică. Sunt realizate studii peste studii pentru a se constata care sunt cauzele și unde greșesc cei care se luptă cu kilogramele în plus. Un studiu recent arată că alimentația neregulată este principalul factor care duce la obezitate, dar și că 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun. Analiza a fost realizată în rândul utilizatorilor platformei online de consultații individuale în nutriție TopForma (www.topforma.ro), unde un medic specialist le oferă utilizatorilor planuri personalizate de nutriție, plecând de la starea acestora de sănătate, preferințele lor gastronomice și obiectivele pe care și le propun. 5.000 de respondenți din România și Bulgaria au participat la studiu. ”Cel mai frecvent, lipsa obiceiurilor de alimentație constantă este asociată cu acumularea kilogramelor în plus. Lipsa de timp și programul de muncă încărcat sunt principalele cauze care duc la omiterea meselor”, se arată într-un comunicat.

35% DINTRE PERSOANELE CARE SUFERĂ DE OBEZITATE MĂNÂNCĂ DOAR DE DOUĂ ORI PE ZI

Dacă, din diverse motive, 35% dintre cei care se confruntă cu obezitatea iau masa de două ori pe zi, 1 din 10 nu ia mai mult de o masă pe zi. Cel mai frecvent, micul dejun iese din calcul, 56% dintre aceștia sărind peste el. „Alimentația neregulată, manifestată fie prin omiterea uneia dintre mesele principale ale zilei, fie prin oscilații semnificative ale orelor la care iau masa, duce la tulburări metabolice semnificative. Programul haotic facilitează încetinirea metabolismului și, deci, acumularea de kilograme în plus”, atenționează specialistul în nutriție Ipokratis Papadimitrakos, pe www.proforma.ro.

ALIMENTE „PĂCĂTOASE“ Produsele de patiserie și dulciurile sunt principalele tentații cărora nu le rezistă persoanele care se confruntă cu obezitatea; 47% dintre persoanele cu greutate excesivă recunosc că nu pot renunța la dulciuri sau la patiserie, în timp ce 25% consumă mâncarea nesănătoasă de tip fast food. Pe de altă parte, doar 15% dintre aceștia consumă mâncare gătită în mult ulei și doar 13% mănâncă junk food. Problema este că alimentația neregulată nu este privită ca fiind un lucru anormal pentru persoanele cu obezitate.

O PROBLEMĂ Chiar dacă sunt conștienți că obezitatea este o problemă, 72% dintre cei care au participat la studiu își evaluează starea de sănătate ca fiind „bună”, 13% descriind-o drept „minunată”. Mai mult, aceștia consideră că e normal să sară peste micul dejun sau peste prânz, pe motiv că nu au timp sau uită să mănânce. Altă concluzie desprinsă din studiu arată că 69% dintre persoanele cu probleme de greutate mănâncă în exces.

Chiar dacă știu că este foarte important ca mâncarea pe care o consumă să fie sănătoasă și fără calorii, cei mai mulți fac exces. 69% dintre persoanele care suferă de obezitate mănâncă mai mult decât cantitatea optimă de mâncare pe care o recomandă specialistul la fiecare masă. „Într-adevăr, este foarte important ce mâncăm. Trebuie să avem grijă să nu facem excese, să încercăm să mâncăm cât mai sănătos și variat în același timp. Cu toate acestea, este cel puțin la fel de important ca mesele noastre să fie constante, să nu existe fluctuații considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, astfel încât să funcționeze eficient. De rapiditatea cu care funcționează metabolismul nostru depind fluctuațiile greutății”, a spus Ipokratis Papadimitrakos.

Taguri articol


12