Nu ni se mai pot vinde alimente mai scumpe și mai proaste decât în Vest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Practici comerciale înșelătoare, scoase în afara legii

Nu ni se mai pot vinde alimente mai scumpe și mai proaste decât în Vest

Economie 18 Decembrie 2016 / 13:50 2841 accesări

Dacă te obișnuisei cu gândul că sucul "de firmă" pe care îl cumperi oriunde în România (mai puțin la duty-free sau în magazinele care importă produsele de afară) nu are gustul pe care ți-l amintești din vacanța pe care ai petrecut-o cu două luni înainte în unul din statele civilizate europene. Dacă ai mai vorbit cu amicii despre faptul că la Londra, de exemplu, un sandviș de la o firmă de renume este mai mare și mai gustos decât în Românica sau despre faptul că o cafea de la pomul lăudat din Franța nu are nicio legătură (cu excepția numelui) cu ceea ce primești de la distribuitorii aceleiași mărci de "acasă". Află că nu ți s-a părut. Gustul nu ți-a fost alterat în niciun fel de aerul de vacanță, astfel încât să îți formezi o părere greșită.

Problema a ajuns pe masa Comisiei Europene, care a decretat că sunt ilegale practicile comerciale prin care produse vândute sub aceleași denumiri și etichete au uneori calitate inferioară în țări est-europene comparativ cu cele din Vest. La acest deznodământ s-a ajuns după ce reprezentanții mai multor state est-europene au prezentat o serie de studii mai vechi și mai noi care demonstrează că produsele alimentare ale mai multor firme, comercializate sub aceleași denumiri și etichete și în Est, și în Vest, prezintă diferențe masive de calitate. De-a dreptul hilar este faptul că, în unele cazuri, produsele mai slab calitative sunt vândute consumatorilor din Est la prețuri mai ridicate decât cele mai bune din Vest.

Mai mulți europarlamentari au sesizat în timp Comisia Europeană pe această temă. „În cazul în care un produs este promovat ca fiind identic în mai multe state membre, dar în același timp, în mod deliberat, acesta este slab calitativ în unele țări din UE, acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a Directivei 2005/29/CE și, în consecință, practica trebuie interzisă de către autoritățile competente ale statelor membre. O modificare recentă a modului de implementare/aplicare a Directivei 2005/29/CE face mai ușor pentru autoritățile statelor membre să urmărească astfel de cazuri”, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Comisiei Europene.

Aceleași surse au arătat că, în anumite sectoare, legislația orizontală în vigoare permite autorităților și instanțelor naționale să pună capăt practicilor comerciale respective, în cazul în care acestea sunt considerate înșelătoare pentru consumatori.

Printre europarlamentarii care au luat poziție împotriva acestui dublu standard se numără și Daciana Sârbu, care, alături de europarlamentarul ceh Pavel Poc, a adresat o interpelare Consiliului European, cerând acțiuni pentru verificarea și remedierea situației.

„Noi considerăm că e inacceptabil acest dublu standard în ce privește calitatea alimentelor în Uniunea Europeană și așteptăm din partea Consiliului o verificare a acestei situații și soluții de remediere a ei. Nu e normal ca un produs cumpărat în România sau Cehia să aibă o calitate mai slabă decât produsul similar, vândut cu aceeași etichetă de o companie multinațională într-un stat din vestul Europei. Consumatorul se orientează după renumele produsului, dar primește mai puțin decât ar merita. În unele state est-europene există organizații ale consumatorilor care chiar au testat în laborator și au certificat aceste variații. Mulți români au avut posibilitatea să compare direct astfel de produse și au observat diferența. Cred că acest semnal trebuie luat în serios de instituțiile europene. Suntem cetățeni cu drepturi egale și calitatea alimentelor ar trebui să fie aceeași peste tot în Uniunea Europeană”, afirma Daciana Sârbu.

Europarlamentarii arată că aceste variații în compoziția produselor pot genera și efecte asupra sănătății. În estul și sud-estul Europei se află pe piață produse care conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecțiuni ale inimii.

„La Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultură, problema a fost ridicată de Cehia și Slovacia, care au arătat că și Coca-Cola diferă în conținut de zahăr, rețete diferite față de ceea ce se găsește în celelalte state ale UE din vestul Europei. Se vehiculează demult idea că sunt produse pentru Europa de Est și pentru Europa de Vest și tocmai de aceea au fost aduse de cele două state membre pe agenda Consiliului. Nu s-a luat nicio decizie, dar s-a ținut să se semnaleze acest lucru, că de multe ori în țările Europei Centrale și de Est se plătește la fel pentru produse care nu au același standard de calitate. Sigur că, dacă ne uităm la Coca-Cola, este greu să te pronunți fiindcă formula este secretă. Îmi amintesc ceea ce am văzut eu, că în Germania avea zahăr, în Slovacia avea alți îndulcitori de altă natură. În România nu avem niciun fel de studiu în acest sens”, a declarat, pentru Mediafax, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Presa europeană a readus recent în prim-plan problema calității alimentelor care variază de la un stat la altul, deși sunt comercializate în ambalaje identice. Astfel, potrivit Politico.eu, studii care au comparat produse cu eticheta identică vândute în aceeași rețea comercială în Germania și Cehia au descoperit că produsele vândute în Cehia aveau cantități mai mici de făină integrală sau cantități mai mari de grăsimi. Un alt studiu citat, realizat în 2015 de o echipă de la Universitatea de Chimie și Tehnologie din Praga, a descoperit că unele produse vândute în Cehia aveau nu doar calitate mai slabă, dar și prețuri mai mari decât în Germania.

Un studiu mai vechi, din 2011, realizat de o organizație slovacă pentru protecția consumatorilor, citat de Euractiv.com, a constatat diferențe în cazul mai multor produse (de la cafea și băuturi răcoritoare până la piper).

Taguri articol


12