Nu se mai dă BAC-ul? Profesorii amenință cu blocarea examenului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nu se mai dă BAC-ul? Profesorii amenință cu blocarea examenului

Educație 11 Iunie 2017 / 13:11 2983 accesări

Profesorii amenință cu blocarea bacalaureatului, care se reia de luni, conform calendarului, nemulțumiți de legea salarizării unitare. Cadrele didactice ar putea intra în grevă generală în toată țara, nu doar în câteva orașe, cum plănuiau inițial. Sindicaliştii recunosc că este o situaţie foarte delicată pentru elevi şi speră ca acest conflict să fie soluţionat rapid.

Principala nemulţumire a sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar este legea salarizării unitare, care ''plasează cadrele didactice la un nivel apropiat de cel al muncitorilor necalificaţi''. Totodată, dascălii sunt nemulţumiţi că nu sunt stipulate în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare plăţii sentinţelor judecătoreşti, inclusiv a celor ce se referă la dobânzile penalizatoare.

Sindicaliştii reclamă, de asemenea, faptul că Parlamentul nu a adoptat iniţiativa legislativă privind posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard şi fără diminuarea cuantumului pensiei, în condiţiile în care alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme.

Ce spune preşedintele FSLI

Simion Hăncescu, preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), nu exclude schimbarea calendarului pentru Bacalaureat 2017, dacă luni se ajunge la concluzia că profesorii trebuie să intre în grevă.

Potrivit lui Hăncescu, sindicaliștii din învățământ din sectorul 6 al Capitalei și din Cluj vor intra în grevă începând de mâine (luni, n.r.), a declarat duminică, președintele FSLI. Potrivit acestuia, unele sindicate din învățământ sunt independente și pot lua decizii individuale, chiar dacă la nivel de federație nu reprezintă majoritatea, respectiv un procent de 50%+1. "Se pot întâmpla și astfel de lucruri (greva din sectorul 6 și din Cluj, n.r.), pentru că unele sindicate sunt independente, au procente mari și pot lua și decizii individuale. Noi nu avem la nivel național, ca să anunț eu, dar se poate întâmpla și treaba asta. Sunt în momentul de față sindicate care au peste 50%, unele chiar peste 80%, deci ele pot lua această decizie, chiar dacă la nivel de federație nu sunt în procent de 50%+1. Vom vedea mâine dimineață (luni, n.r.) și o să comunicăm", a explicat președintele FSLI.

La sfârșitul lunii mai, președintele FSLI, Simion Hăncescu, anunța că a declanșat un referendum prin care va consulta membrii în vederea organizării unei greve generale începând cu 12 iunie. "Așa cum au hotărât colegii, în numele membrilor de sindicat, care sunt nemulțumiți de actuala grilă (de salarizare, n.r.), s-a declanșat un referendum pentru greva generală, începând cu 12 iunie. Acum suveran este poporul, deci nu liderii pot decide. Dacă membrii de sindicat nu sunt mulțumiți de această lege a salarizării și vor să protesteze, au posibilitatea. O grevă generală nu se poate face de către liderii de sindicat, se face numai cu acordul oamenilor", a spus Hăncescu.

Legea a fost votată în Camera Deputaţilor, for decizional

Reamintim că Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost votat miercuri de plenul Camerei Deputaților, for decizional. Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, majorările salariale în Educație și Sănătate au fost amânate pentru martie 2018 deoarece au fost depuse foarte multe amendamente la proiectul de act normativ și trebuie respectată anvelopa de 32 miliarde lei, până în 2020. "De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din Educație, până la limita de 50% și în Sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânați până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 miliarde până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia", a scris Olguța Vasilescu în 8 iunie pe pagina sa de Facebook. Aceasta a reamintit că în 2017 s-au făcut deja majorări salariale în cuantum de 6 miliarde lei: în educație, sănătate, administrație, cultura, agenții de mediu, OPC, IMM etc.



12