Of, viaţa mea! ANAF a „descoperit“ că regii manelelor nu plătesc taxe!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
1.000.000 de euro fraudă la venituri calculate din 2011?

Of, viaţa mea! ANAF a „descoperit“ că regii manelelor nu plătesc taxe!

Eveniment 24 August 2017 / 16:31 8777 accesări
Vedetele din această fotografie sunt: Florin Salam şi Tzancă Urganu’

Vedetele din această fotografie sunt: Florin Salam şi Tzancă Urganu’

Deşi s-a scris şi s-a vorbit enorm pe subiectul sumelor exorbitante (tetetete), ferite „la vedere” de taxe, pe care le fac maneliştii la fiecare nuntă, botez, înmormântare, abia acum au aflat şi inspectorii antifraudă ce şi cum. După ce au trecut pe la biata mamaie care vinde pătrunjel cu 50 de bani legătura şi au arestat-o pentru fraudă, acum inspectorii ANAF au bătut la uşile aurite ale regilor manelelor şi au „descoperit” (nu că ar fi fost vreodată „acoperită”) o fraudă de peste un milion de euro. Credem că asta este doar o informaţie delicată, de suprafaţă, şi că inspectorii respectivi nu i-au deranjat prea mult pe regi, căci altminteri suma ar fi fost cu mult mai mare, mai ales că veniturile sunt luate în calcul începând din 2011!

Potrivit unor surse, scrie observator.tv, printre cântăreţii verificaţi se numără Florin Salam, Vali Vijelie sau Tzancă Uraganu. Până în prezent, doar zece cântăreţi de manele au fost controlați în totalitate de inspectorii antifraudă, acţiunile făcând parte dintr-o campanie la nivel naţional care vizează verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat. În urma verificărilor, inspectorii ANAF au descoperit că cei zece manelişti au fraudat statul cu peste un milion de euro, majoritatea sumei provenind din bani nedeclaraţi încasaţi la cântări.

Acţiunea vizează verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se pot aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. Subliniem faptul că ANAF este o agenție de aplicare a legii, fără atribuții în inițierea și aprobarea actelor legislative.

CUM SE FAC VERIFICĂRILE

Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice presupune parcurgerea unei serii de etape, respectiv: analiza de risc fiscal; selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare (nu că la manelişti ai avea ce selecta, dat fiind faptul că toţi sunt plătiţi la negru la cântări); verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate - se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală; verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale - se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia.

Analiza de risc constă în următoarele: definirea caracteristicilor grupului persoanelor fizice cu potenţial risc de nedeclarare; stabilirea surselor de date specifice acestui grup; culegerea şi formalizarea informaţiilor; elaborarea indicatorilor de risc specifici grupului; stabilirea riscului minim acceptat de administraţia fiscală; procesarea şi elaborarea listei persoanelor care depăşesc riscul minim; propuneri pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare.

Riscurile de nedeclarare se ierarhizează în ordinea descrescătoare a acestora, ca fiind o diferenţă mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei între veniturile estimate calculate în baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit. Finalitatea analizei constă în procesarea şi elaborarea listei persoanelor fizice care depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală (diferenţe semnificative între veniturile estimate de analiză şi veniturile declarate) şi elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare.



12