Operațiune terestră a forțelor speciale franceze în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operațiune terestră a forțelor speciale franceze în Siria

Externe 09 Iunie 2016 / 16:55 4550 accesări

Franța și-a desfășurat trupele speciale în teren, în nordul Siriei, cu misiunea de a consilia forțele rebele în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, potrivit Russia Today, care citează AFP. ”Ofensiva de la Manbij este categoric susținută de un anumit număr de state, inclusiv Franța, care asigură suport logistic obișnuit”, a declarat un oficial francez pentru AFP. Până acum, Franța a recunoscut prezența unui număr de 150 de militari din forțele sale speciale în Kurdistanul irakian. Manbij este un oraș strategic pentru gruparea teroristă SI, pentru a controla nordul Siriei, fiind un punct de tranzit între frontiera cu Turcia și orașul sirian Raqqa, ocupat de Statul Islamic. Afirmația făcută joi de oficialul francez nu este prima cu privire la prezența trupelor terestre franceze în Siria. Vineri, însuși ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat la Public Senat TV că Parisul asigură suport rebelilor sirieni prin furnizarea de armament, muniții, consiliere militară și efectuarea de raiduri aeriene. Franța nu este singurul stat vestic cu prezență militară în Siria. Cu două săptămâni în urmă, o serie de imagini de pe câmpul de luptă au arătat militari americani din trupele speciale alături de milițiile kurde, luptând la Raqqa, la o lună după anunțul făcut de președintele Obama cu privire la trimiterea a 250 de militari în regiunea de conflict. Rusia a anunțat la mijlocul lunii martie că își retrage majoritatea efectivelor militare din Siria, dar sprijină în continuare cu raiduri aeriene forțele guvernamentale ale președintelui Bashar al-Assad.

AJUTOARE UMANITARE

Guvernul sirian şi-a exprimat acordul ca ONU să trimită convoaie umanitare în 19 oraşe aflate sub asediu până la finalul lunii iunie, a anunţat, joi, trimisul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura. Astfel de aprobări au mai fost emise de Guvernul de la Damasc, dar au fost ulterior retrase, fiind invocate motive de securitate, pentru a nu permite infiltrarea sau ieşirea opozanţilor regimului Bashar al-Asad din respectivele zone în care s-a aprobat accesul convoaielor umanitare. De Mistura a declarat că este prematur să vorbească de lansarea unei noi serii de negocieri de pace între Guvernul sirian şi rebeli în condiţiile de instabilitate din ţară, dar a dat asigurări că ONU intenţionează să reia cât mai repede această serie de discuţii, potrivit Sputnik. În urmă cu două săptămâni, un oficial ONU a anunţat că aproximativ 600.000 de civili se află în stare de asediu în Siria, pe fondul confruntărilor armate dintre forţele regimului Assad şi grupările insurgente, în pofida armistiţiului parţial din ţară, cei mai mulţi fiind asediaţi de armata siriană. Dintre cei 592.700 de locuitori aflaţi sub asediu, o majoritate covârşitoare (452.700) sunt în această situaţie din cauza armatei siriene, în periferiile rurale ale capitalei Damasc pe care încearcă să le recâştige de la rebeli. Din 27 februarie, un armistiţiu parţial este în vigoare în Siria, dar nu este valabil şi în cazul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Nusra, afiliată Al-Qaida.

Siria se confruntă din martie 2011 cu un conflict între forţele regimului Bashar al-Assad şi grupări rebele, printre care se află şi organizaţii teroriste precum Stat Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice, prezentat la începutul lunii februarie, circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost rănite şi 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) şi-au părăsit locuinţele, mutându-se în alte zone ale ţării sau emigrând.



12