Operele de artă din România, conservate prin tehnici nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Colaborare româno-franceză

Operele de artă din România, conservate prin tehnici nucleare

Cultură 01 Aprilie 2015 / 00:00 920 accesări

Un acord de cooperare în domeniul conservării operelor de artă prin intermediul tehnicilor nucleare va fi semnat astăzi, la Măgurele, de către Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele şi Comisariatul Francez pentru Energie Atomică (CEA), care are un laborator special în Franţa, Arc - Nucleart. Evenimentul este inclus în cadrul celui de-al treilea simpozion comun IFA-CEA, care se desfășoară astăzi și mâine, la Bucureşti.

            Acordul iniţial între cele două instituţii a fost semnat în 2009. După şase ani de colaborare, s-a decis semnarea unui nou acord de parteneriat.

            Laboratorul Arc - Nucleart a fost înfiinţat în urmă cu 40 de ani, din necesitatea de a răspunde nevoilor de conservare a elementelor de patrimoniu istoric şi a vestigiilor arheologice descoperite în urma săpăturilor sub-lacustrice. În 1997, el a devenit un grup de interes public cu scop cultural, la iniţiativa mai multor parteneri - statul francez, Comisariatul pentru Energie Atomică şi Resurse Alternative (CEA), Consiliul regional Rhône-Alpes, oraşul Grenoble, asociaţia ProNucleart.

            CONSERVAREA OBIECTELOR DIN LEMN, PIELE ȘI FIBRE Stabilit la sediul centrului de cercetare al CEA-Grenoble, Arc - Nucleart are ca misiune conservarea şi restaurarea obiectelor de patrimoniu din materiale organice (lemn, piele, fibre) produse de oameni în toate domeniile lor de activitate, cercetarea destinată studiului materialelor degradate şi dezvoltarea unor noi metode de tratament.

            În laboratoare dotate cu instalaţii tehnice de înalt nivel, pe o suprafaţă de 3.000 mp, o echipă pluridisciplinară (chimişti, fizicieni, tehnicieni, restauratori, conservatori, personal administrativ) se dedică salvării patrimoniului, intervenind asupra colecţiilor muzeelor şi asupra monumentelor istorice, dar şi pe şantiere de săpături, pentru a asista arheologii.



Ştiri recomandate

12