Papa Francisc, într-o vizită istorică la Auschwitz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc, într-o vizită istorică la Auschwitz

Externe 29 Iulie 2016 / 17:20 856 accesări

Papa Francisc a făcut o vizită istorică, vineri, la Auschwitz-Birkenau, unde s-a rugat în tăcere pentru cei peste un milion de oameni care au murit în fostul lagăr de concentrare nazist. Preşedintele Congresului Evreiesc Mondial a elogiat vizita Suveranului Pontif. Papa Francisc s-a plimbat singur și în tăcere pe pământul fostului lagăr. De asemenea, el s-a întâlnit cu supraviețuitori înaintaţi în vârstă ai lagărului de concentrare, sărutându-i pe obraji și vorbindu-le blajin. Suvernul Pontif se află în cea de-a treia zi a unei vizite oficiale de cinci zile în Polonia, ce marchează 1.050 de ani de la creștinarea polonezilor.

Francisc a devenit cel de-al treilea Suveran Pontif care a pășit dincolo de porțile principale de la Auschwitz, pe sub lozinca ”Arbeit Macht Frei” (Munca te eliberează). Dar, spre deosebire de predecesorii săi german și polonez, acesta nu a vorbit despre ororile care s-au petrecut acolo. Suveranul Pontif s-a oprit să se roage şi în celula subterană din Auschwitz a Sfântului Maximilian Kolbe, un călugăr polonez catolic care a fost sanctificat după ce şi-a sacrificat viaţa pentru a o salva pe a unui seamăn. Papa Francisc a îngenuncheat în celula subterană unde nu pătrundea decât puţină lumină de la o fereastă mică. Preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, Ronald S. Lauder, salută vizita Suveranului Pontif la Auschwitz-Birkenau, precizând că ”este un puternic semnal împotriva urii”. De asemenea, Ronald S. Lauder îl numeşte pe Suveranul Bisericii Catolice ”unul dintre aliaţii cei mai importanţi în lupta împotriva antisemitismului şi a fanatismului religios”, relatează worldjewishcongress.org. Preşedintele Congresului Evreiesc Mondial a făcut o declaraţie, vineri, chiar pe pământul fostului lagăr de concentrare al naziştilor: ”Salutăm vizita papală. Deşi aici nu sunt pietre de mormânt, este cel mai mare cimitir evreiesc din lume. Este unul dintre cele mai înfricoşătoare locuri de pe planetă şi înţelegem de ce Papa Francisc a ales să nu rostească un discurs în timpul vizitei, ci a ales să efectueze o slujbă privată împreună cu 1.000 de supravieţuitori şi reprezentanţi din întreaga lume, întru comemorarea celor 1,1 milioane de bărbaţi, femei şi copii care au fost ucişi la Auschwitz”. Ronald S. Lauder a reamintit celor prezenţi că ”Auschwitz este locul nodal ce reaminteşte consecinţele Răului care este lăsat să se propage în lume. Papa Francisc este un prieten de seamă al poporului evreu, este un om care are dragoste de alţi oameni. Niciodată în 2.000 de ani, relaţiile dintre catolici şi evrei n-au fost mai strânse”.

Referindu-se la moartea preotului francez Jacques Hamel în atacul terorist, precum şi la alte atentate ce s-au petrecut în lume, Ronald S. Lauder a declarat: ”Acest atac brutal într-o biserică, împotriva unui preot în vârstă, a fost un şoc pentru întreaga lume. Într-o lume divizată de rău, teroare şi haos, trebuie să fim uniţi. Trebuie să ne apărăm unii pe alţii şi să avem grijă unii de alţii, fie că vorbim de comunităţi religioase sau de ţări. Terorismul, fanatismul şi intoleranţa nu vor fi eradicate dacă nu ne unim pentru a lupta împotriva acestor fenomene”.



12