Parcul și Lacul Tăbăcărie, poluate cu... nepăsare și așteptare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Problemele sunt tot mai mari, autoritățile dorm în bocanci

Parcul și Lacul Tăbăcărie, poluate cu... nepăsare și așteptare

Social 01 August 2017 / 18:20 3916 accesări

A trecut destul de mult timp de la schimbarea administrației locale și a celei centrale, așa că este normal să ne fi așteptat să vedem că locul în care trăim devine mai frumos. Nu s-a întâmplat așa, după cum bine vedem oriunde întoarcem capul. Da, vorbim despre Constanța, orașul unde se fac experimente și resistematizări pe timpul și nervii șoferilor, unde evenimentele sunt promovate de Regia de transport în comun care nu stă deloc pe roze și unde cel mai frumos monument istoric este totodată și cea mai mare ruină. Mai grav este că, după ce te enervezi din toate aceste cauze și a multor altora, nici măcar nu ai unde să te relaxezi. Parcurile arată jalnic, iar unele ascund o mulțime de capcane. De pildă, Parcul Tăbăcărie, cel mai mare și cel mai circulat spațiu verde din oraș, ar putea intra într-un top al celor mai periculoase zone de acest gen. Asta pentru că malurile Lacului Tăbăcărie, principala atracție, se prăbușesc tot mai mult în fiecare zi, lăsând în urmă adevărate capcane în care poate cădea orice om de bună credință care face imprudența de a se plimba prin zonă. Problema a fost semnalată în repetate rânduri de presa locală, dar, după cum se vede, nimeni nu a făcut absolut nimic pentru a înlătura acest pericol. În tot acest timp, autoritățile se mulțumesc doar să aștepte una de la alta să miște.

TOATĂ LUMEA SE ÎNCHINĂ LA SF. AȘTEAPTĂ Subiectul a revenit în atenție în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc luni, 31 iulie, după ședința Consiliului Local Constanța. Întrebat despre această situație, primarul Decebal Făgădău a spus că, în momentul de față, așteaptă ca Apele Române (instituție în administrarea căreia intră Lacul Tăbăcărie) să includă în bugetul anului viitor bani pentru consolidarea malurilor și alte lucrări de întreținere a lacurilor Tăbăcărie și Siutghiol. Cu alte cuvinte, așteaptă. „Fiind un oraș la malul mării, toată lumea s-a concentrat pe plajă. Au fost cam uitate alte zone. Am făcut apel public și o solicitare către instituția respectivă. Acum aștept să văd în bugetul Apelor Române o preocupare în ceea ce privește Lacul Tăbăcărie și Lacul Siutghiol. În loc să speculăm și să fructificăm din punctul de vedere al potențialului real pe care îl au cele două lacuri, ne îndepărtăm de aceste zone. Evident că voi susține și din punct de vedere politic ca aceste lacuri să fie bine administrate și bine integrate în politica de prezentare a orașului de către cei de la Apele Române. Sunt deschis la orice fel de parteneriat care ar conduce la punerea în siguranță și valorificarea acestor zone extrem de atractive. Sunt alte localități care ar face orice să aibă pe raza lor asemenea lacuri, iar noi le tratăm ca pe niște probleme de care fuge toată lumea. Eu mi-am propus să nu mai fug de această problemă. Am avut o primă discuție cu persoanele responsabile de la Apele Române, dar asta nu înseamnă că arăt cu degetul, ci că îi invit să găsim împreună soluții”, a declarat Făgădău în modul evaziv caracteristic.

NU ÎNTOTDEAUNA RĂBDAREA E SFÂNTĂ Cu toate acestea, Făgădău a ținut să își dezvăluie planurile pentru Parcul Tăbăcărie, pe care le vrea concretizate în următorii trei ani. „Parcul Tăbăcărie este un parc în care vom investi mult până în 2020. Îmi doresc ca, până la finalul mandatului, să avem pistă pentru bicicliști și piste de alergare în jurul Lacului Tăbăcărie. Dar, pentru aceasta, cei care trebuie în primă etapă să pună în siguranță pericolul care este din 10 în 10 metri, sunt cei de la Apel Române”, a mai spus Făgădău. Noi îi reamintim, pe această cale, că până în 2020 nu mai e mult, iar așteptarea nu face lucrurile să se miște. Sau, poate asta este strategia și noi ne-am prins cam târziu. Probabil că se vrea ca lucrurile să stagneze până în 2020, când, ca prin minune (Miracolul Anului Electoral), să înceapă lucrările care vor fi continuate DOAR dacă actuala administrație va rămâne pe poziții încă un mandat. Scenariul sună cunoscut. Parcă seamănă cu filmele „Black Sea Bike” și „Parcul Arheologic”.



12