Parteneriatul civil, respins în Senat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Parteneriatul civil, respins în Senat

24 Octombrie 2016 / 19:41 793 accesări

Senatul a respins luni cu 68 de voturi proiectul de lege referitor la parteneriatul civil iniţiat de deputatul Remus Cernea, senatorii susținând că România este o țară creștină, iar cei care vor să-și împartă ''averea'' au posibilitățile legale necesare.

''Am promis că o să votez legi pentru o societate sănătoasă. Nu doar presiunea venită din partea unor organizații, dar suntem într-o țară care s-a declarat creștină. Cred că există prevederi multiple adresate celor care vor să-și împartă averea. Să nu punem în balanță ceea ce înseamnă familia, care nu e nici tradițională, nici netradițională, fiindcă familia e numai una. Resping categoric'', a spus, de la tribuna Senatului, liberalul Ben-Oni Ardelean.

O poziție similară a avut și social-democratul Șerban Nicolae.

''Ideea de familie s-a concretizat în forma unei căsătorii înregistrată pe noțiunea procreerii. Ideea unui parteneriat civil care să semene cu o căsătorie mi se pare nepotrivită. Fără a pune în balanță familia cu acest tip de parteneriat civil, nu putem fi de acord cu această propunere legislativă'', a susținut el.

În urmă cu două săptămâni, Comisia juridică din Senat a adoptat un raport de respingere a proiectului de lege referitor la parteneriatul civil iniţiat de deputatul Remus Cernea, care declarase anterior votului că parteneriatul civil este o instituţie necesară într-o societate democratică.

''Parteneriatul civil este o instituţie necesară într-o societate democratică, pentru că există un număr mare de cetăţeni care convieţuiesc în baza sentimentelor. Peste 800.000 de persoane care trăiesc în astfel de consesiuni de facto nerecunoscute de stat. Parteneriatul permite ca cei doi parteneri să încheie un contract pe baza cărora pot să îşi transfere moştenire, sunt protejaţi împotriva violenţei în familie, sunt consideraţi aparţinători. Un astfel de parteneriat civil este o soluţie care deja funcţionează în multe ţări europene'', a spus deputatul Remus Cernea în susţinerea sa.

''Biserica Ortodoxă este împotriva acestei iniţiative, care legiferează concubinajul. Noi susţinem familia tradiţională'', a replicat preotul Veniamin Goreanu, care a ţinut să reamintească de iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pentru definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat.

Senatul a fost primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

Taguri articol


12