Pe drumul de mătase al culturii armene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pe drumul de mătase al culturii armene

Cultură 21 Septembrie 2015 / 15:17 821 accesări

Cu o rugăciune de binecuvântare, urmată de intonarea imnurilor de stat - al României și al Armeniei, s-a deschis, sâmbătă seară, manifestarea culturală dedicată Zilei Naționale a Republicii Armenia, primul stat din lume care a adoptat creștinismul ca religie oficială, în anul 301. Evenimentul cultural, organizat cu două zile în avans de Ziua Națională, celebrată pe 21 septembrie, în amintirea acelei zile din 1991 când Armenia și-a proclamat independența printr-un referendum, ieșind de sub tutela Uniunii Sovietice, s-a desfășurat în prezența unui număr mare de participanți. Alături de armenii dobrogeni s-au aflat și mulți prieteni ai acestora - români și membri ai altor comunități etnice, trăitori în armonie pe meleaguri dobrogene -, făcând neîncăpătoare sala de conferințe a hotelului Ibis.

După cuvântul de întâmpinare al președintelui Uniunii Armenilor din România, filiala Constanța, Hacic Garabet, și al consulului Republicii Armenia la București, Arsen Mikayelyan, scriitorul Marius Chelaru, redactor al revistei „Convorbiri literare”, a purtat publicul pe meleaguri armene, prezentându-i impresiile sale de călător care a pășit și pe „Drumul mătăsii”. Aceste impresii au fost reunite într-un jurnal sentimental despre „credință, cultură, istorie și omenie”. În partea a doua a întâlnirii, moderatoarea Luiza Terzian a invitat-o pe prof. Arșaluis Sarchisian Gurău să vorbească despre noul său volum: „Interviuri, portrete, analize, articole”. Doar răsfoind cartea publicul va descoperi nume esențiale ale comunității armene de ieri și de azi, precum: Garabet Ibrăileanu, Ana Aslan, Anaid Tavitian, Mihael Chircor, Simion Tavitian ș.a.

„Pentru mine, această carte are o valoare majoră. Ea este o carte de istorie, este memoria vie a unei comunități, a unor oameni, a națiunii”, a conchis consulul Republicii Armenia la București, Arsen Mikayelyan.

„La noi, la armeni, există un cuvânt foarte frumos. Despre oamenii care-și iubesc neamul și patria se spune că sunt haiaseri. De la cuvântul „hai”, numele primului trib în care-și are rădăcina numele de la haiastan, care înseamnă și patrie, și Armenia. Arșaluis Sarchisian Gurău este un mare haiaser, dar, în același timp, este și o fiică a Dobrogei, fiind mulți ani profesor de limba și literatura română”, a spus consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian.



Ştiri recomandate

12