PE închide robinetul pentru R. Moldova? Prea multă corupţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a implicat şi România

PE închide robinetul pentru R. Moldova? Prea multă corupţie

Externe 04 Octombrie 2017 / 16:59 518 accesări
Comisarul european pentru Ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides: „Bruxelles-ul a stopat finanțarea unui program în domeniul Justiției din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plăți”

Comisarul european pentru Ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides: „Bruxelles-ul a stopat finanțarea unui program în domeniul Justiției din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plăți”

Parlamentul European (PE) vrea ca robinetul financiar să se închidă pentru R. Moldova deoarece derapajele democratice sunt prea mari, reformele stagnează şi corupţia persistă. Acestea sunt şi problemele pe care R. Moldova a promis să le rezolve, pas cu pas, cu ajutorul sumei de 100 de milioane de euro, ajutor macrofinanciar aprobat în luna iulie a acestui an, relatează Radio Chișinău.

Unul din principalele argumente invocate de eurodeputați a fost însă modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Bruxelles-ului. Pe de altă parte, alți europarlamentari au afirmat că suspendarea asistenței financiare ar putea spori influența Rusiei în R. Moldova, potrivit aceleiaşi surse. Parlamentarii europeni au audiat un raport prezentat de comisarul european pentru Ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Christos Stylianides, care a menționat că sprijinul financiar va fi acordat Chișinăului în funcție de modul în care autoritățile vor respecta angajamentele asumate. El a subliniat că sunt necesare eforturi suplimentare în lupta împotriva corupției, pentru aplicarea reformei în Justiție și pentru o democrație puternică.

Bruxelles-ul a stopat finanțarea unui program în domeniul Justiției din cauza lipsei de reforme care ar justifica aceste plăți, a amintit Christos Stylianides, avertizând că sprijinul financiar de 100 de milioane de euro va depinde de realizarea angajamentelor.

Dezbaterile privind situația din R. Moldova au durat peste o oră în Parlamentul European, iar câteva zeci de europarlamentari și-au expus părerile pe acest subiect. Majoritatea au criticat stagnarea reformelor, persistența corupției, atacurile asupra mass-media independente și a oponenților politici de către guvernare. O discuție aparte a vizat reforma sistemului electoral, o schimbare considerată de mulți europarlamentari drept periculoasă pentru o țară democratică, relevă Radio Chișinău.

DOI EUROPARLAMENTARI ROMÂNI ACUZĂ

Autoritățile moldovene au neglijat recomandările organizațiilor internaționale, iar pentru aceasta Uniunea Europeană ar trebui să suspende acordarea asistenței macrofinanciare, a declarat europarlamentarul român Cristian Preda, din partea PPE. Modul în care a fost votată legea schimbării sistemului electoral a dus la pierderea încrederii UE față de guvernarea de la Chișinău, a afirmat la rândul său și europarlamentarul român Siegfried Mureșan, citat de Independent.md. El a avertizat UE să nu se mulțumească doar cu "mimarea procesului de reformă", deoarece ar putea pierde susținerea cetățenilor Republicii Moldova. Pe de altă parte, deputatul Victor Boștinaru, din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, a menționat că sprijinul financiar este acordat cetățenilor, și nu conducerii de la Chișinău, iar modificarea sistemului electoral ține de dreptul suveran al țării.

Situaţia R. Moldova va fi hotărâtă prin vot, într-o altă ședință. Reamintim că PE a aprobat la începutul lunii iulie acordarea asistenței de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut.



12