Peste 1.000 de persoane au inhalat fibre de azbest la Parlamentul European! Procesul, amânat pentru ianuarie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se întâmplă şi la case mai mari!

Peste 1.000 de persoane au inhalat fibre de azbest la Parlamentul European! Procesul, amânat pentru ianuarie!

Externe 09 Octombrie 2015 / 18:08 2140 accesări

Deci, se întâmplă şi la ei. Ei fiind ceilalţi europeni, căci noi suntem români. Dacă până acum ne aşteptam ca nenorocirile să fie toate comasate în Europa de Est, iată că se întâmplă şi în Parlamentul European (PE), unde 1.300 de angajați au fost expuşi la azbest. Un proces a fost deschis în acest sens, joi, la tribunalul corecțional din Strasbourg (în estul Franței), dar audierea a fost amânată rapid pentru luna ianuarie, relatează AFP. Luând act de prezența în sală a circa o sută de reclamanți care lucrează în PE și de imposibilitatea de a-i audia pe toți, tribunalul a extins procedura pentru două zile, în 7 și 8 ianuarie 2016. Pe banca acuzaților se află o arhitectă, șefă a lucrărilor, o companie de tencuieli și un birou specializat în coordonarea securității, potrivit aceleiaşi surse. La originea acestui proces se află un șantier început în 2012 în clădirea Winston Churchill, cea mai veche a PE de la Strasbourg, a cărei construcție datează din anii 1960-1970, epocă în care se utiliza masiv azbestul ca material ignifug și izolant.

În februarie 2013, lucrători ai unei companii de tencuieli au demontat cofrajul coloanelor structurale și au depus materialele fără să ia măsuri speciale de precauție și fără a se gândi că aceste plăci ar putea să conțină azbest, ipoteză confirmată după vreo 15 zile de analize. PE „lipsește de pe banca acuzaților”, a subliniat în cursul audierii avocatul arhitectei, exprimându-și regretul că „nu sunt urmăriți decât subalternii” în acest dosar. Deşi în proiectul inițial nu era prevăzut să se atingă cineva de coloane, „arhitecta a luat această decizie de a modifica lucrările, fără să verifice dacă aceste coloane sunt atinse de azbest”, a indicat la rândul său una din avocatele victimelor, care reprezintă un grup de 60 de agenți și funcționari. Potrivit acesteia, un document de diagnostic realizat în 2010 indica un risc de prezență a azbestului la acest nivel și întreprinderea ar fi trebuit ea însăși să recurgă la o verificare înainte de a deschide coloanele. Șantierul a rămas deschis două săptămâni, a precizat ea, „la o distanță de 5 m de zona roșie, unde există birouri ale agenților care s-au plâns că lucrările generează mult praf”.

Azbestul este toxic. Inhalarea de fibre de azbest este la originea azbestozei (fibroză pulmonară), a cancerelor bronho-pulmonare, precum și a cancerelor pleurei și ale căilor digestive. Deși riscurile azbestului au fost identificate clar încă din 1890, utilizarea sa a fost interzisă în numeroase țări abia în anii 1980-1990, întârziere care a provocat moartea a zeci de mii de persoane.

Citește și:

Restaurarea Parlamentului britanic ar putea dura 32 de ani

Victimele bolilor profesionale

Cancerul nu este rezultatul hazardului!

Care sunt cele mai dăunătoare locuri de muncă din lume?



12