Peste 5.600 de percheziții informatice făcute de polițiști!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În primele opt luni din 2016

Peste 5.600 de percheziții informatice făcute de polițiști!

Eveniment 18 Septembrie 2016 / 15:16 738 accesări

Criminalitatea cibernetică a luat amploare în ultimii ani și în țara noastră, în 2016 înregistrându-se noi cazuri în care indivizi specializați în astfel de infracțiuni au reușit să fure bani din ATM-uri folosind viruși care le-au permis să preia controlul bancomatelor. Nu mai punem la socoteală înșelăciunile cu anunțuri fictive de vânzare, țepele luate de firme care au ajuns să plătească sume mari de bani în conturile unor societăți-fantomă pentru mărfuri pe care nu le-au mai primit niciodată sau clasica și, iată, deja învechita metodă a clonării de carduri cu ajutorul dispozitivelor de skimming. Riposta polițiștilor a fost, însă, una pe măsura pericolului. O demonstrează statisticile date publicității de Poliția Română, care arată că, în primele opt luni din 2016, oamenii legii au efectuat nu mai puțin de 5.655 de percheziții informatice și 455 de descinderi domiciliare pentru anihilarea a 24 de grupări de cybercrime din care făceau parte 182 de persoane.

Polițiștii spun că, în primele opt luni ale anului, au fost primite 2.688 de sesizări din acest domeniu, în urma cărora au fost declanșate anchete coordonate de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și de structurile sale teritoriale. Iar loviturile primite de rețelele care fac bani mulți de pe urma operațiunilor ilicite au fost semnificative. Polițiștii spun că, în spețele instrumentate, s-au pus sechestre pentru recuperarea prejudiciilor pe 12 case sau apartamente, 19 mașini, peste 140.000 de lei, 200.000 de euro și 370.000 de dolari americani. "În cadrul activităților, 330 de persoane au fost cercetate, dintre care 143 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice au fost reţinute, 118 arestate, iar 83 de persoane au fost puse sub control judiciar", se precizează în comunicatul Poliției Române.

Amintim că, în luna ianuarie a acestui an, polițiștii noștri au capturat opt indivizi din Republica Moldova ce aveau legături cu mafia rusească și care folosiseră un virus special creat în Rusia pentru a retrage în mod fraudulos bani din ATM-uri. Metoda a fost mai întâi utilizată în Rusia, după care a fost întâlnită în mai multe țări europene, printre care și România.



12