Pianistul Radu Lupu este Comandor al Imperiului Britanic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pianistul Radu Lupu este Comandor al Imperiului Britanic

Cultură 03 Ianuarie 2016 / 18:18 2504 accesări

Unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional, pianistul Radu Lupu, în vârstă de 70 de ani, a fost distins, recent, de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic. Titlul onorific i-a fost acordat pentru „serviciile sale aduse muzicii”. Muzicianul român se numără printre personalităţile din toate domeniile care au fost înnobilate în preajma Anului Nou de regina Marii Britanii, alături de actorii Idris Elba, Imelda Staunton, Barbara Windsor, Sian Phillips şi James Nesbitt, scenaristul Peter Morgan şi solistul trupei Blur, Damon Albarn. Decorațiile vor fi primite în acest an.

Deși aceste titluri onorifice britanice sunt înmânate de monarhul Regatului Unit al Marii Britanii, personalitățile care primesc distincțiile sunt alese de comisii formate din funcţionari publici, pe baza nominalizărilor făcute de guvern şi de publicul larg. Principalele titluri onorifice, în ordine descendentă, sunt cele de: Cavaler / Dame al/a Imperiului Britanic, CBE (Comandor al Ordinului Imperiului Britanic), OBE (Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic) şi MBE (Membru al Ordinului Imperiului Britanic). Tradiţia cere ca, în cazul Cavalerilor, formula de adresare să conţină titlul „Sir”, în cazul bărbaţilor, şi „Dame”, în cazul femeilor, urmat de numele persoanei. Cei care primesc aceste onoruri nu au un titlu nobiliar real, ci doar onorific.

ELEVUL FLORICĂI MUSICESCU ŞI AL CELLEI DELAVRANCEA Născut la Galaţi, pe 30 noiembrie 1945, pianistul Radu Lupu este artistul despre care s-a spus că „a adus cel mai aproape muzica de vorbire”, potrivit site-ului Festivalului Enescu. A început să studieze pianul la vârsta de 6 ani cu Lia Busuioceanu, iar la 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuşi. A urmat liceul la Galaţi. După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov, şi-a continuat studiile la Bucureşti, cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus şi, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus. În 1966, în perioada studiilor din Rusia, a participat la Concursul de pian „Van Cliburn” de la Fort Worth, Texas, unde a câştigat Premiul I. Înainte de finalizarea studiilor a mai câştigat două prestigioase premii I - la Festivalul Internaţional „George Enescu” (1967) şi la Concursul internaţional de pian de la Leeds, Marea Britanie (1969). În 1969, a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu interpretarea „Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3”, de Ludwig van Beethoven. Radu Lupu a cântat alături de cele mai prestigioase orchestre şi împreună cu cei mai mari dirijori ai lumii: Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonică din Chicago, dirijor Carlo Maria Giulini (1972, New York).



12