Pirateria de muzică și filme s-a redus considerabil după ieftinirea acestor produse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pirateria de muzică și filme s-a redus considerabil după ieftinirea acestor produse

Tehnologie 18 Iulie 2017 / 20:00 884 accesări

Muzica și filmele nu mai sunt piratate la un nivel atât de ridicat ca în urmă cu cinci ani, întrucât aceste produse s-au ieftinit, iar cei care continuă să le folosească ilegal o fac mai degrabă din obișnuință, a declarat, marți, Răzvan Câșmoiu, director al Direcției Epertize, Contestări, Economic și Organizare din cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA). Potrivit acestuia, numărul constatărilor tehnico-științifice efectuate de ORDA a scăzut destul de semnificativ, de la 344 în 2012 la 113 anul trecut. 'În mod evident, produsele fizice nu mai sunt atât de folosite, tot contentul migrând spre internet. Personal, cred că motivele care stăteau la baza folosirii de produse nelegale nu mai este de actualitate. Adică acum câțiva ani toată lumea spunea că muzica și filmele sunt scumpe. Într-adevăr, un CD cu muzică costa 70-80-100 de lei. Raportat la puterea de cumpărare, la acele momente puteam spune că este un preț mare. Însă acum sunt o serie întreagă de aplicații', a arătat oficialul ORDA, prezent la conferința Pria Registered Trademarks.

El a dat drept exemplu aplicația de muzică Zonga, unde un abonament costă 3-4 euro pe lună, o sumă modică în opinia sa. 'A cam dispărut perioada când erau piratate melodiile. La fel și la filme, găsim destule moduri de a viziona filmele legal la prețuri acceptabile, HBO Go tot pachetul este 10 euro', susține Câșmoiu. Potrivit acestuia, prețul nu mai reprezintă principala cauză pentru care se consumă produse piratate, ci mai degrabă o obișnuință a consumatorului de a prelua din start content nelegal. 'Rolul nostru rămâne să transmitem că există surse legale la prețuri accesibile', a mai spus el.

Totodată, oficialul ORDA a arătat că impactul în economie al proprietății intelectuale este foarte mare, întrucât proprietatea intelectuală este prezentă în viața noastră în fiecare moment. 'Toți avem un telefon la noi în fiecare moment. Acesta beneficiază de protecție, de câteva brevete, avem pe el soft protejat de un drept de autor, nu există să nu avem poze sau câteva filmulețe. Acum ne aflăm într-o clădire, iar proiectul de construcție este de asemenea protejat prin dreptul de autor. Este clar că și impactul este mare, fiind atât de prezent', susține reprezentantul ORDA. El a adăugat că 3% din PIB-ul global este generat de industrii creative și aceste industrii au angajat 1% din populația globului. Acele industrii sunt publicitate, arhitectură, carte, gaming, muzică, film, presă scrisă, arte, spectacol, tv și arte vizuale. Deci este clar că impactul asupra economiei este foarte puternic.

"Europa reprezintă a doua piață ca mărime în aceste domenii, cu 709 miliarde de dolari și 7,7 milioane de locuri de muncă, deci impactul este evident. Trebuie să fim conștienți de drepturile pe care le avem și nu ar fi rău să apelăm la protecția oferită de ORDA și OSIM, pentru a beneficia de creativitatea și inventivitatea de care dăm dovadă', a conchis directorul din cadrul ORDA.

Taguri articol


12