Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului

Religie 14 Noiembrie 2017 / 11:50 3303 accesări

În Biserica Ortodoxă, data de 15 noiembrie marchează începutul Postului Nașterii Domnului (al Crăciunului). Cu acest prilej, miercuri, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina relicvarul cu Moaștele Sfintelor Cuvioase de la Diveevo (părticele din moaștele Sfintelor Cuvioase Starețe Alexandra, Marta și Elena, ale Sfintelor Fericite Parascheva, Pelaghia și Maria, cele nebune pentru Hristos, și ale Sfintei Cuvioase Matrona Mărturisitoarea și un fragment din potcapul Sf. Serafim de Sarov), aduse de la schitul Cloșca, din comuna constănțeană Horia.

Întâmpinarea va avea loc la intersecția bulevardelor Aurel Vlaicu și Tomis (la vapor), de unde ierarhul, clerul și credincioșii vor merge în procesiune până la biserica „Sf. Haralambie”. Aici sfintele odoare vor fi așezate spre cinstire și va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.

Sfintele moaște vor rămâne la biserica „Sf. Haralambie” până luni, 20 noiembrie, iar pe durata întregului post, zilnic, de la ora 17.00, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului Naşterii Domnului. El durează 40 de zile. Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie.

Acest post aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră.

Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la peşte. Acestea sunt: în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-17 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea în biserică Maicii Domnului pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 23 noiembrie, 4, 5, 7, 12 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.



12