Prețul gigacaloriei a fost redus cu 13,5%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hotărâre a Consiliului Local Constanța

Prețul gigacaloriei a fost redus cu 13,5%

Eveniment 11 Noiembrie 2014 / 00:00 5165 accesări

DECIZIE Promisiunea primarului Constanței, Radu Mazăre, conform căreia, în această iarnă, toată populația, indiferent de venituri, va beneficia de o reducere a prețului gigacaloriei, a devenit realitate. Ieri, Consiliul Local Municipal (CLM) Constanța a aprobat, în ședință extraordinară, scăderea prețului de facturare a gigacaloriei cu 13,5% pentru toată lumea, indiferent de venit. Practic, toată populația din municipiu care folosește sistemul centralizat de încălzire va plăti 310 lei pentru o gigacalorie și nu 358,54 de lei, cum era până acum. Mazăre a explicat că, în urmă cu câteva zile, administrația constănțeană a primit de la Guvern 19 milioane de lei pentru subvenționarea energiei termice, drept compensare pentru banii pe care administrația constănțeană i-a pierdut după ce Consiliul Local a rămas fără acțiunile din port, pentru că Legea 216 din 2008, prin care au fost trecute 20% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC) la Consiliul Local Constanța, a fost atacată de PDL la Curtea Constituțională. Astfel, administrația constănțeană a rămas fără câteva milioane de lei, bani aferenți dividendelor și care urmau a fi fost folosiți de Primărie pentru subvenționarea energiei termice.

SUBVENȚII Pe lângă reducerea generală a prețului gigacaloriei, se vor acorda și subvențiile stabilite de Guvern în baza Ordonanței de Urgență 70/2011, dar și cele suplimentare acordate de Primăria Constanța, prin Hotărâre de Consiliu. Ajutorul de la cele două autorități va fi diferențiat, în sensul că, acolo unde Guvernul va acorda un ajutor mai mare, Primăria va contribui mai puțin, pentru a nu se depăși prin subvenții 100% din factura la încălzire. ”Ajutoarele rămân cele care au fost crescute acum o săptămână, ca să înțeleagă lumea foarte clar, pentru că noi mărisem subvențiile în așa fel încât să diminuăm factura cu 10% pentru cei care au primit anul trecut ajutoare. Pe lângă cei 10% vor mai avea diminuarea de 13,5%. Deci, ajutorul va fi de 23,5%. Pentru cei care nu au primit ajutoare de încălzire, va fi o reducere de 13,5%, iar cei ale căror venituri se încadrau în 1.500 - 1.800 de lei/membru de familie sau 1.800 - 2.100 de lei pentru persoanele singure vor avea o diminuare substanțială. Ea va fi de 43,5% față de facturile plătite anul trecut, din care 30% reprezintă ajutorul stabilit în urmă cu o săptămână, plus acest ajutor general de 13,5%”, a punctat Mazăre. Cea mai mare subvenție va fi acordată constănțenilor care au venituri lunare ce se încadrează între 0 și 155 de lei/membru de familie, care vor primi o subvenție din partea Guvernului de 90% pentru plata facturii privind energia termică, la care se adaugă o subvenție de 6% din partea Primăriei Constanța. Totodată, persoanelor singure care au asemenea venituri Guvernul le va subvenționa integral facturile la energia termică, ceea ce înseamnă că municipalitatea nu va participa în niciun fel la ajutorarea acestei categorii de persoane. Pe măsură ce veniturile familiilor ori persoanelor singure cresc, scade sprijinul acordat de Executiv și crește subvenția oferită de municipalitate. Cel mai mic ajutor acordat de la București este de 5% pentru persoanele care înregistrează venituri de 615,1 lei până la 786 de lei, caz în care autoritatea locală subvenționează gigacaloria cu 57%.

CONSULTARE POPULARĂ După ședința Consiliului Local de ieri, primarul Constanței a reiterat că Primăria va încerca să acorde subvenții la încălzire și în anii următori și ar prefera ca acest lucru să fie făcut din banii obținuți din dividendele de la port. ”De la anul, parlamentarii noștri (cei ai PSD Constanța - n.r) au ca sarcină să repună pe tapet în Parlament legea care să modifice destinatarul și beneficiarul acțiunilor CNAPMC și să modifice procentajul acțiunilor deținute în port, de la 20% la 33%. Dacă va trece această nouă lege, așa cum sper, atunci Constanța va beneficia iar de banii din port, ba chiar și de un surplus, și vom putea acorda această diminuare inclusiv în anii următori”, a spus primarul. Modul în care va fi acordată subvenția depinde însă de populația din Constanța. ”O să consultăm populația, printr-un sondaj, așa cum am mai făcut, pentru a vedea care este dorința cetățenilor. Dacă ar fi după mine, ajutoarele la încălzire trebuie să rămână în funcție de veniturile fiecăruia, pentru că nu poate să plătească egal factura unul care are 300 de lei pensie cu unul care are 2.500 de lei. Însă, repet, urmează să consultăm cetățenii dacă păstrăm și ajutoarele în funcție de venit și pe cele pentru toată lumea, ori dacă creștem ajutoarele la încălzire cu dividendele din port. O să ne gândim cum o să formulăm întrebarea pentru a fi cât mai inteligibilă și pentru a obține răspunsuri cât mai clare”, a punctat primarul. Radu Mazăre a mai notat faptul că decizia de a consulta populația a venit după ce a primit mai multe semnate de la constănțeni, care i-au cerut ca ajutorul la încălzire să fie acordat unitar pentru toată lumea și nu diferențiat.



12