Primești bani dacă adopți un copil!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procedura se simplifică

Primești bani dacă adopți un copil!

Social 18 Septembrie 2015 / 00:00 8732 accesări

Vești bune pentru cuplurile care vor să adopte un copil! Guvernul a aprobat, în această săptămână, un proiect de lege prin care procedura de adopţie se simplifică, iar persoanele care adoptă un copil vor putea beneficia de un concediu de acomodare de 3 luni, plătit cu 3.300 de lei lunar. Atenție, însă! Concediul se acordă doar celor care realizează venituri supuse impozitului pe venit și numai în cazul adopţiei unui copil cu vârsta mai mare de 2 ani, deoarece, în cazul copiilor de până la 2 ani, părinții primesc deja concediu şi indemnizaţie lunară privind creşterea copilului. De asemenea, cei care doresc să adopte un copil vor putea să lipsească 40 de ore pe an de la serviciu, timp în care pot face demersuri legate de pregătirea documentaţiei şi pot face drumuri la Direcţia pentru Protecţia Copilului, atunci când îşi depun actele pentru a fi atestați ca familie adoptatoare. Timpul liber se va acorda fără afectarea drepturilor salariale.

PIEDICI Potrivit președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, Gabriela Coman, o adopție durează aproximativ 14 - 15 luni, procedura fiind destul de greoaie. Tocmai de aceea, multe cupluri renunță la ideea de a mai deveni părinți. Proiectul de lege propune o serie de dispoziții care să permită finalizarea unei adopții într-o perioadă de timp mai scurtă. ”Pentru ca un copil să devină eligibil la adopție, instituția noastră trebuie să facă întâi demersuri pentru reintegrarea copilului în familia naturală sau extinsă până la gradul al patrulea. Acest lucru durează, iar multe cupluri preferă să renunțe. Probabil că li se pare că e o perioadă prea lungă de așteptare și sunt descurajați de legislație”, a declarat, pentru ”Telegraf”, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, Roxana Onea. O situație reglementată de prezentul proiect este aceea în care, dacă, după o perioadă de 6 luni de la instituirea măsurilor de protecție specială, părinții și rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite, pot fi demarate procedurile de adopție. ”Sunt niște modificări ce vin în întâmpinarea copiilor și a familiilor, în sensul că se reduc anumite termene. Noi sperăm că și adopția se va face mai ușor”, a spus Onea. Intrarea în vigoare a legii se va realiza într-un termen de 4 luni de la publicarea în „Monitorul Oficial al României“, cel mai probabil în 2016. La Constanța, aproximativ 50 de copii din centrele de plasament au fost declarați adoptabili și așteaptă să își găsească o familie.

Termen eliminat

Termenul de 2 ani stabilit în prezent pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat, astfel încât la obținerea acestui statut, ca urmare a deciziei unei instanțe de judecată, el va fi valabil până la încuviințarea adopției sau până ce copilul împlinește vârsta de 14 ani, informează Guvernul. Termenele vor fi reduse și în cazul adopțiilor internaționale, un copil fiind eligibil pentru o astfel de adopție după o perioadă de un an de la deschiderea procedurii, și nu după 2 ani, așa cum se întâmplă în momentul de față. 

Au fost adoptați 29 de copii din Constanța

În 2015 au fost adoptați 29 de copii din Constanța, dintre care unul a ajuns la o familie din Italia, în timp ce anul trecut s-au adoptat 48 de copii. Tot în acest an, 79 de familii care își doresc să devină părinți ai unui micuț aflat în sistemul de protecție socială au obținut documentul prin care li se permite să adopte un copil, potrivit datelor transmise de reprezentanții DGASPC Constanța.



Ştiri recomandate

12