Profesorii constănțeni sunt mulțumiți de salarii și reformă!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu au participat la protest

Profesorii constănțeni sunt mulțumiți de salarii și reformă!?

Educație 25 Mai 2016 / 17:37 617 accesări
Liderul SLSIPC Constanța, prof. Mitică Iosif: „Din punctul meu de vedere, acțiunea ar trebui să se desfășoare în toate școlile constănțene“

Liderul SLSIPC Constanța, prof. Mitică Iosif: „Din punctul meu de vedere, acțiunea ar trebui să se desfășoare în toate școlile constănțene“

Dacă vorbești cu profesorii despre salarii și despre sistemul de educație, îi vei auzi plângându-se de subfinanțare, de faptul că salariile sunt mici în comparație cu importanța pe care o au în societate, că sunt obligați să facă mai multe hârtii pentru dosare decât stau efectiv în fața elevilor. Totuși, când vine vorba despre a lua măsuri care să-i determine pe guvernanți să ia în calcul și personalul didactic la alocările bugetare anuale, sindicatul profesorilor nu pare să găsească pârghiile necesare pentru a obține ceea ce aceștia își doresc. Nu mai devreme de marți, Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța (SLSIPC) anunța că susține protestul comun al părinților și elevilor, anunțat pe 25 și 27 mai în toate școlile și liceele din țară, pentru a atrage atenția guvernanților cu privire la inechitățile privind salarizarea personalului bugetar. Protestul, care ar putea fi catalogat drept inofensiv pentru că i-a scos pe elevi și profesori din clase doar în timpul pauzei mari, pe fondul sunetului neîntrerupt al clopoțelului, a reușit să mobilizeze în țară câteva zeci de mii de elevi și sute de profesori, însă la Constanța s-a sfârșit înainte să înceapă.

CINE A ORGANIZAT PROTESTELE?

Reprezentanții SLSIPC și cei ai elevilor au pasat răspunderea organizării mișcării de protest între ei, așa că nu e de mirare că cele mai multe școli nu s-au implicat în acțiune. ”Din punctul meu de vedere, acțiunea ar trebui să se desfășoare în toate școlile constănțene. Așa au organizat asociațiile de elevi și așa am recomandat și noi membrilor noștri de sindicat”, a explicat liderul SLSIPC Constanța, prof. Mitică Iosif. La rândul lor, reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, care s-au implicat în acțiune, au spus că inițiativa protestelor este a profesorilor, iar părinții și elevii își arată solidaritatea față de cererile cadrelor didactice, alăturându-se protestelor. Așa se face că, în județul Constanța, nu toate cadrele didactice au înțeles că trebuie să se solidarizeze în acțiunile lor, dacă își doresc să obțină salarii mai mari și bani pentru Educație. Astfel, instituții importante în peisajul învățământului constănțean, precum Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”, Școala Gimnazială nr. 28 ”Dan Barbilian”, Școala nr. 30 și altele, nu au organizat astfel de manifestări prin care să solicite alocarea procentului de 6% din PIB pentru Educație. ”Solidaritatea este cea care face ca forța celor mulți în fața nedreptății guvernanților să crească pentru a deturna măsurile nedrepte care duc învățământul românesc în derizoriu”, se arată în anunțul SLSIPC.

UNDE S-AU ORGANIZAT PROTESTE

Una dintre unitățile școlare din Constanța în care s-a desfășurat protestul în pauza mare este Școala Gimnazială nr. 39 ”Nicolae Tonitza”. ”Este poate prima dată când părinții și elevii se coalizează cu profesorii și înțeleg că suntem parteneri în cadrul sistemului de educație. Acțiunea de protest a fost organizată de colegii mei, membri sindicali, și eu nu mă pot opune și nici nu vreau să fac asta, pentru că este nevoie de mai mulți bani în Educație. Vreau să le mulțumesc părinților pentru că au înțeles că trebuie să sprijine sistemul de educație”, a spus directorul școlii, prof. Nicoleta Bercaru. O altă unitate în care s-a desfășurat protestul miercuri este Liceul Teoretic ”Ovidius”. Vineri urmează o nouă zi de proteste...

Taguri articol


12