Putin nu mai vede posibil un acord bilateral cu R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eterna și fascinanta Mama Rusia

Putin nu mai vede posibil un acord bilateral cu R. Moldova

Externe 18 Septembrie 2016 / 16:20 687 accesări

Neobosindu-se să mai promoveze calitățile proprii și ale colegilor de partid în campania electorală care tocmai s-a... metamorfozat duminică în alegeri parlamentare, liderul de la Kremlin s-a ocupat de R. Moldova, calificând drept ”foarte productive” discuțiile avute cu premierul moldovean, Pavel Filip, în marja summitului CSI de la Bișkek. Din păcate pentru acesta din urmă, veștile de la Putin nu au fost chiar pozitive, întrucât președintele rus l-a anunțat că acum nu se mai poate ajunge la un acord bilateral cu R. Moldova. ”Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană, acum trebuie să implicăm și Comisia Europeană, dar sper să găsim o soluție comună”, a precizat liderul de la Kremlin, citat de B1tv. Putin a declarat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, a intrat în vigoare și Acordul de Liber Schimb, care contravine prevederilor Acordului de Liber Schimb din cadrul CSI, semnat în 2011. Filip a susținut că speră ca tocmai acest acord din 2011 să fie respectat. Președintele rus a declarat că CSI are anumite avantaje în fața UE și a reamintit fostelor republici sovietice că au rămas cu o moștenire pozitivă după ieșirea din Uniunea Sovietică. ”Este evident că țările post-sovietice au plecat din URSS cu o moștenire clar pozitivă: o infrastructură comună, un sistem energetic comun, o infrastructură comună de transport”, a declarat Putin. El s-a mai referit și la limba rusă, despre care a spus că reprezintă un ”liant puternic, absent în UE, unde fiecare vorbește pe limba lui, iar la reuniuni este nevoie de 27 de traducători”.

În Rusia au loc, astăzi, alegeri parlamentare, cu siguranță cele mai... discrete din ultimii ani, care au fost precedate de o campanie electorală... insesizabilă. Explicația este plictisitor de simplă: nu există o opoziție de luat în seamă, iar alegerile s-au transformat în activități pur formale, cu rezultatul deja cunoscut: partidul președintelui Putin își va continua activitatea nestingherit și eficient. Peste 110 milioane de ruși sunt chemați duminică la urne în cadrul unor alegeri legislative pe care partidul pro-Kremlin de la putere le câștigă fără nicio surpriză, la încheierea unei campanii electorale apatice, într-o Rusie confruntată cu recesiunea economică, relatează AFP. Primele secții de votare au fost deschise sâmbătă, la ora 20.00 GMT, în peninsula Kamceatka din Extremul Orient rus, dar, având în vedere imensitatea țării care se întinde pe 11 fusuri orare, majoritatea alegătorilor au început să meargă la vot începând cu ora 5.00 GMT duminică dimineață, în partea europeană a Rusiei, îndeosebi la Moscova și Sankt Petersburg. După încheierea votului, la ora 18.00 GMT, în Kaliningrad, enclavă rusă în UE, sunt așteptate primele sondaje la ieșirea de la urne. În cadrul acestui scrutin s-au înscris peste 6.500 de candidați proveniți de la 14 partide, care luptă pentru cele 450 de mandate din Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului federal rus. Alegătorii trebuie, de asemenea, să reînnoiască unele parlamente regionale și să-și aleagă guvernatorii.

Vladimir Putin, a cărui popularitate a atins un nivel-record de circa 80%, îndeosebi datorită alipirii peninsulei Crimeea, salutată de majoritatea rușilor, și partidul său, Rusia Unită, care domină în prezent Duma de Stat, iau în considerare acest scrutin în mod calm, fiind asigurați de o victorie care l-ar putea propulsa pe președinte către un al patrulea mandat, dacă acesta se va decide să se prezinte la alegerile prezidențiale din 2018. Singura chestiune care a vrut să întunece bucuria rușilor, dar n-a reușit a fost anunțul făcut de Ministerul român de Externe, care s-a grăbit să precizeze că nu recunoaște rezultatul alegerilor organizate pentru Duma de Stat în peninsula Crimeea, luată de ruși de la Ucraina, sub pretextul unui referendum la care s-a votat masiv pentru trecerea la Mama Rusia. La fel de hotărâți în acest sens al nerecunoașterii alegerilor în Crimeea au fost și americanii, dar acum nu știm sigur dacă Bucureștiul s-a luat după Washington sau invers...

Taguri articol


12