Radu Mazăre, cercetat în arest la domiciliu. El a demisionat astăzi din funcția de primar al Constanței

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ieri, la ICCJ

Radu Mazăre, cercetat în arest la domiciliu. El a demisionat astăzi din funcția de primar al Constanței

Eveniment 22 Mai 2015 / 00:00 7629 accesări

Primarul ales al Constanței, Radu Mazăre, s-a aflat ieri, din nou, în fața magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), cărora le-a cerut să fie judecat în libertate. Mazăre, cercetat pentru trei infracțiuni de luare de mită, două de conflict de interese și abuz în serviciu, a formulat o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive cu una mai blândă. A fost a doua încercare de a fi eliberat din Arestul Capitalei, supranumit popular și ”Beciul Domnesc”. De fiecare dată când s-au prezentat în fața magistraților în acest dosar, Radu Mazăre și avocații săi au spus că măsura arestului preventiv nu se mai impune, dovedind acest lucru cu documente. După mai multe ore de deliberare, judecătorul Anca Mădălina Alexandrescu a decis, ieri seară, ca Mazăre să fie eliberat din arestul Capitalei şi să fie cercetat în arest la domiciliu. „În temeiul art.242 alin.2 C.pr.pen. raportat la art. 218 C.pr.pen., dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Mazăre Radu Ştefan cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Dispune punerea în libertate a inculpatului Mazăre Radu Ştefan, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 27/U din 2 aprilie 2015 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1217/1/2015, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, se arată în decizia ICCJ. Decizia poate fi atacată în termen de 48 ore de la comunicare.

VERDICT DIFERIT Tot în acest dosar este cercetat în stare de arest preventiv și omul de afaceri Sorin Strutinsky, suspectat de trei infracţiuni de complicitate la luare de mită. În urmă cu câteva zile, judecătoarea Leontina Şerban, tot de la Curtea Supremă, i-a respins omului de afaceri cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Strutinsky a formulat o contestație la această decizie, cerere care se va judeca în 27 mai.

SCHIMBARE DE JUDECĂTOR Inițial, cererea de eliberare a lui Mazăre trebuia judecată marți, 19 mai, de judecătoarea Cristina Geanina Arghir, din ICCJ. Însă ea a solicitat să fie schimbată, iar cauza să fie repartizată altui judecător. Cea care a preluat cazul Mazăre a fost Anca Mădălina Alexandrescu, ea fiind și cea care a respins, la jumătatea lunii martie, solicitarea DNA de arestare preventivă atât a lui Mazăre, cât și a lui Sorin Strutinsky. Reamintim că Radu Mazăre este arestat din 2 aprilie. Interesant este faptul că un alt complet al ICCJ, condus de judecătorul Anca Mădălina Alexandrescu, hotărâse în 18 martie, când procurorii anticorupție au propus pentru prima dată arestarea, ca Mazăre și Strutinsky să fie cercetați în libertate, fără impunerea niciunei măsuri restrictive, din lipsă de probe. În mod surprinzător, în 2 aprilie, procurorii au contestat decizia, iar un alt complet al instanței supreme a hotărât arestarea preventivă. Avocații apărării au declarat, după ce au văzut motivarea judecătorilor, că Mazăre a fost arestat preventiv doar ca să fie dat exemplu comunității. La rândul său, avocatul Lucian Bolcaș a declarat: ”Nu am înțeles rațiunea arestării preventive a primarului pentru o presupusă infracțiune petrecută cu foarte multă vreme în urmă. Nu am înțeles-o nici în raport cu probele aduse de primar, și ne aducem aminte de imaginea cu geamantanul de dosare adus de Mazăre. Că trebuie să fie cercetat și eventual judecat înțeleg, dar, repet, rațiunea arestului preventiv nu o înțeleg”.

DEMISIA DE LA PRIMĂRIE

Radu Mazăre și-a înaintat demisia din funcția de primar al municipiului Constanța, în cursul zilei de astăzi, vineri, 22 mai, la Secretariatul General al Primăriei Constanța. Mazăre anunțase că va părăsi șefia administrației locale încă din luna martie, fără a oferi atunci o dată concretă. Anterior, Mazăre renunțase la funcțiile deținute în cadrul PSD, spunând că ia în considerare retragerea din viața politică. Motivul care a stat la baza hotărârii sale a fost hărțuiala la care a fost supus de procurorii DNA în ultimii ani. Demisia lui Radu Mazăre din funcția de primar a fost adusă la cunoștința prefectului Constantin Ion. Redăm mai jos, integral, mesajul scris prin care Radu Mazăre motivează renunțarea la funcția de primar.

Către Consiliul Local al Municipiului Constanța

Primăria Municipiului Constanța

                                   Demisie

Vreau să mulțumesc sutelor de mii de oameni care m-au votat pe perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanța și constănțenii au fost sufletul meu și datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă uneori am fost prea rebel sau nonconformist, toată priceperea și energia mi-am dedicat-o comunității. Pentru greșelile făcute îmi cer iertare în fața tuturor.

Dorința mea de a face bine orașului și locuitorilor săi nu justifică însă nedreptățile, stresul și chinul la care am fost supus de atâta vreme.

Drept pentru care demisionez din funcția de primar al municipiului Constanța.

Colegilor și prietenilor le sunt dator cu mult respect și considerație.

Începând de astăzi nu-mi mai doresc o viață publică politică.

Radu Ștefan Mazăre



12