Redefinirea familiei în Constituţie va fi lăsată în grija viitorului Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Redefinirea familiei în Constituţie va fi lăsată în grija viitorului Parlament

Politică 21 Iulie 2016 / 18:21 557 accesări

Partidele sunt prudente atunci când vine vorba de iniţiativa de revizuire a Constituției în vederea redefinirii familiei, avizată de CCR, deputaţii şi senatorii contactaţi de Mediafax precizând că, cel mai probabil, discuţia va avea loc abia după alegerile parlamentare de la sfârşitul anului.

Contactaţi de Mediafax, deputaţi şi senatori din toate formaţiunile parlamentare sunt rezervaţi şi spun că, în cadrul partidelor, nu a fost discutată această tema lansată în dezbatere, chiar înaintea ultimei sesiuni a actualei legislaturi. Atât PNL, cât şi PSD înclină către amânarea oricărei decizii privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei până după alegerile parlamentare de la sfârştiul acestui an, lăsând totul în seama viitorului Legislativ. De altfel, procedura parlamentară este una complicată, fiind nevoie de o majoritatea de două treimi, dar şi de un referendum naţional de aprobare a unei eventuale legi de revizuire. În plus, o astfel de discuţie ar deturna întreaga campanie electorală, iar unii atrag atenţia că altele sunt priorităţile atunci când vine vorba de revizuirea Legii fundamentale.

Singurul care a făcut notă separată şi a spus explicit că este de acord cu redefinirea familiei drept căsătorie între femeie şi bărbat a fost senatorul Haralambie Vochițoiu, fost UNPR, actual PMP. Senatorul, care spune că a și semnat inițiativa cetățenească de revizuire a legii fundamentale, a avut o intervenţie extrem de radicală pe această temă. ”Cred că în România e un lucru bine-venit să stipulăm foarte clar că căsătoria este între o femeie și un bărbat. Cred că cei care au alte orientări sexuale ar trebui să fie mulțumiți că nu mai sunt prigoniți de societate cum au fost în alte vremuri. Adică să-i lăsăm în pace, dar să ne lase și ei pe noi, cu alte cuvinte”, a declarat senatorul.

Întrebat de ce simte nevoia unei astfel de modificări în contextul în care multe țări europene legalizează căsătoriile sau parteneriatele civile între persoane de același sex, senatorul a spus că ”ar fi timpul să ne protejăm și să fim mai selectivi puțin atunci când adoptăm ceea ce au deja alții”. ”În alte țări și consumul de droguri este legal, asta nu înseamnă că ar trebui să ne grăbim și noi să introducem aceste lucruri. Cred că am luat absolut tot ce a fost rău de la acest capitalism. Haideți să adoptăm mai întâi nivelul de trai, nivelul de salarizare, nivelul pensiilor și după aceea să legalizăm orientările sexuale”, a mai spus Vochițoiu.

Liberalii, dar și social-democrații, sunt însă mult mai prudenți în privința redefinirii familiei în Constituție. ”Am luat act de această solicitare, am luat act și de poziția Curții Constituționale și sigur că este o temă care va fi discutată în partid. Probabil că până la începerea sesiunii parlamentare se va purta o asemenea discuție în partid și se va lua o decizie din punct de vedere politic”, a declarat liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu.

”Nu pot să mă pronunț nici împotriva nici în favoarea acestei inițiative până când nu văd care sunt fundamentele: ce a determinat lucrul ăsta. Nu a fost o discuție la nivelul partidului, dar cu siguranță va fi pentru că orice inițiativă, orice proiect de lege care vine în Parlament noi avem obiceiul să-l discutăm, să-l corectăm acolo unde este nevoie, să-l facem în așa fel încât să fie pe măsura cerințelor populației, a celor care ne-au ales și ne-au trimis în acest for legislativ”, a spus și liderul deputaților PSD, Florin Pâslaru.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, liberalii susțin revizuirea Constituției în sensul cerut de inițiativa cetățenească, adică de a preciza că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, dar în paralel doresc legalizarea parteneriatului civil. ”Susținem familia tradițională, formată din bărbat și din femeie, curentul în PNL este de a susține acest amendament. Dar, totodată, luăm în calcul să punem în discuție parteneriatele civile pentru ca fiecărui individ din societate să i se dea alternative. Există și jurisprudență CEDO în acest sens”, au precizat sursele citate pentru Mediafax. Totuși, o decizie finală nu a fost luată deocamdată în partid, situația urmând a fi examinată într-o viitoare ședință a forurilor de conducere.

În ceea ce privește oportunitatea revizuirii Constituției, deputatul PNL Eugen Nicolăescu spune că actualul Parlament nu trebuie să se pronunţe pe această temă. ”Dacă vorbim de modificarea Constituției, eu cred că trebuie să fie un Parlament ales legitim, deci următorul Parlament ar trebui să facă această abordare. Nu un Parlament cum e astăzi provenit din, probabil 25%, din parlamentari care vin prin migrație politică, prin traseism politic”, a precizat liberalul Eugen Nicolaescu. ”Rațional și realist nu cred că acest lucru va fi posibil până când nu se va instala noul Parlament și va fi un mandat de patru ani și să-și ia ca prioritate acest proiect”, este de părere și senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a atras atenția că discutarea revizuirii Constituției în această toamnă ar însemna ca întreaga campanie electorală să aibă un singur punct pe agendă. ” Vă dați seama ce ar însemna dacă, de exemplu, s-ar termina procedura parlamentară și s-ar ajunge la referendum pentru modificarea Constituției numai pentru acest articol și toată campania electorală s-ar axa numai pe acest element și nimeni n-ar mai fi interesat de nimic, care partid ce zice de celelalte elemente care în fond vor avea oricum repercusiuni asupra întregii țări din punct de vedere economic, social etc.”, a precizat deputatul UDMR.

Arpad susține că dacă tot se revizuiește Constituția, atunci Parlamentul să nu se rezume doar la definița familiei, ci ”ar fi ideal ca să fie modificată Constituția României în toate acele elemente care necesită o astfel de modificare, nicidecum un singur articol”.

În prezent, 13 țări din Europa au legalizate căsătoriile între persoane de același sex, alte 13 recunosc diverse tipuri de parteneriate civile, iar o țară recunoaște căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara țării. O situație interesantă se întâlnește în Ungaria și Croația, țări care deși au prevăzut în Constituții că familia este formată exclusiv dintr-un bărbat și o femeie, au legi care permit parteneriatul civil între persoane de același sex.

Curtea Constituțională a dat miercuri aviz pozitiv pentru inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, însă judectorii nu s-au pronunțat pe fondul problemei -definirea familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie -, ci doar asupra îndeplinirii procedurii prevăzute de lege: număr de semnături și eventuala încălcare a unor drepturi fundamentale.

Aproape 50 de membri ai comunităţii LGBT şi de susţinători ai acestora au participat miercuri seara la un protest neautorizat în zona Universităţii, manifestându-şi dezaprobarea faţă de decizia CCR prin care s-a dat aviz pozitiv pentru inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției.

Proiectul de revizuire a Constituției a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliția pentru familie, însoțit de trei milioane de semnături. Inițiatorii își motivează demersul prin faptul că susţin "normalitatea" şi susțin că abordarea "fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice" arată că "normalitatea" poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că "specia umană nu poate supravieţui altfel".

Taguri articol


12