„S-a stins un zâmbet mare cât o lume“ - Ioan Gyuri Pascu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ne-a părăsit la doar 55 de ani

„S-a stins un zâmbet mare cât o lume“ - Ioan Gyuri Pascu

Cultură 26 Septembrie 2016 / 13:36 1467 accesări

Cunoscutul artist Ioan Gyuri Pascu ne-a părăsit la doar 55 de ani, luni dimineață. Inima lui nu a rezistat unui atac de cord. A mai trecut o dată prin momente de cumpănă, în 2010, când a suferit un accident vascular cerebral. De altfel, talentatul cântăreț și actor se retrăsese de ceva timp din activitatea publică, pe fondul problemelor serioase de sănătate, cauzate de diabet și inima slăbită. Coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița, a declarat luni că apelul de urgență privindu-l pe Ioan Gyuri Pascu a fost primit în jurul orei 5.00: „echipajele noastre au găsit un pacient în stop cardio-respirator, imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 6 a fost constatat decesul".

Cunoscut publicului larg mai ales pentru activitatea sa în grupul de satiră Divertis, Ioan Gyuri Pascu și-a început cariera muzicală în 1982, la 21 de ani, o carieră de-a lungul căreia a abordat o gamă largă de genuri - pop, rock, reggae, blues etc...

"NE-AM CREZUT INVINCIBILI"

Jurnalistul și scriitorul Ioan T. Morar, fost coleg al lui Ioan Gyuri Pascu în trupa Divertis, i-a dedicat un emoționant mesaj: ”Sunt foarte trist. Cu Gyuri se duce și ceva din trecutul meu, ceva din anii fericiți în care am râs împreună și ne-am crezut invincibili. Nu s-au inventat cuvintele care să-mi cuprindă Tristețea. Doamne, odihnește-l pe prietenul nostru!”.

Într-un amplu material postat de Mediafax, Gyuri Pascu este declarat a fi egalul între egalii întru umor din Divertis. „Greu de găsit valori egale într-un grup, creativitate explozivă ca-n Divertis, camaraderie de o asemenea magnitudine, încât, atunci, târziu și fără motive de fapt, când separarea s-a produs, s-a produs iremediabil. Dintre toți, parcă Gyuri Parscu a căzut ”din trenul prieteniei” cel mai departe de o reconciliere. Glasul său, auzit prin concerte de muzică, se auzea tot mai palid față de ce fusese în Divertis. Și cumva și viața lui personală a luat-o în zone imprevizibile.

Dar Divertis înseamnă o lungă prietenie trecută prin focul unei dictaturi, Divertis înseamnă un hohot peste cel puțin o tranziție fără sfârșit, precum cea a președintelui Iliescu. Când plângem după Gyuri Pascu, plângem după atitudinea civică rară astăzi. Acel tip de bombă care-l face pe dușman să râdă de propria lui prostie. În acest sens, Gyuri Pascu cu Divertis a făcut la glume de-a rupt sălile și dușmanii de atâta hohot.

Divertișii înseamnă, în paralel cu Piața Universității (februarie - iunie 1990), ziarul „Cațavencu“ și ProTv (1995), societatea civilă a lui 1990. Democrația a fost instaurată în România prin umor și ProTv mai mult decât prin pârghii economice și sociale. Fără Gyuri să râdă pe atâtea voci greu de râs.

Umorul Divertis are Istorie. Divertis a tras și a creat breșe în zidurile reci ale dictaturii lui Ceaușescu. Când tranziția Iliescu nu mai trecea odată, ProTv a apărut și Gyuri și Divertișii au dat acel ”Eu vreau Președinte”- lovitura de grație. Auziți-l aici pe Gyuri. Emoție, aparentă poezie, lovitură la lingurica președintelui etern, îndemn la revoltă, la a ieși din inerție. Glasul lui Gyuri se potrivea inocenței copilului. Da, glasul lui ingenuu transpus într-o simplă serbare de sfârșit de an școlar, de mandat prezidențial. Serios, inocent? O fi de bine, o fi de rău, măi dragă?", se arată în articolul Mediafax.

"S-A STINS UN ARTIST MARE CÂT O ŢARĂ"

La fel de emoționant este și mesajul postat pe Facebook de colegul de trupă al lui Gyuri, Florin Constantin: "S-a stins un zâmbet mare cât o lume. S-a stins un artist mare cât o ţară. S-a stins o lumânare la cei vii şi de acum o voi aprinde la cei veşnici. Adio, prieten drag, te vom urma într-o profundă tăcere, tristeţe şi singurătate pe care le-ai lăsat...”.

Citește și:

Artistul Ioan Gyuri Pascu a plecat dintre cei vii

Concert caritabil cu Gyuri Pascu și The Blue Workers

„Take, Ianke şi Cadîr”, primiţi cu aplauze



12