„Săceanu” - înmormântare şi anchetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poliţia cercetează modul în care rudele au scos cadavrul din spital

„Săceanu” - înmormântare şi anchetă

Eveniment 18 Februarie 2014 / 00:00 9742 accesări

Sute de oameni au venit ieri, la Constanţa, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe controversatul „Săceanu”, aşa cum era cunoscut Ismail Iaşar. Omul care după Revoluţie a semănat teroare în Constanţa, prin gruparea care îi purta numele, a murit, duminică seară, în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Asociat cu jocuri de noroc, şmenuri, cămătărie, înşelăciuni şi acte de violenţă, „Săceanu” nu a făcut, însă, nicio zi de puşcărie în viaţa lui. Mai mult, poliţiştii spun că, în ultimii ani, cel mai probabil din cauza bolii, „Săceanu” se retrăsese din „afacerea“ familiei şi se concentrase asupra sănătăţii lui. El a fost internat în spitalul din Constanţa joia trecută. „Nu a murit de cancer, aşa cum s-ar fi speculat. El a fost operat la stomac, la Bucureşti. Cum suferea şi de diabet, au avut loc complicaţii - rana se vindeca foarte greu. După operaţie, medicii din Bucureşti au vrut să îl ţină internat trei zile, dar familia a insistat să mai fie ţinut încă două săptămâni. Medicii au acceptat, însă starea lui de sănătate nu s-a ameliorat. I-au dat drumul acasă, la Constanţa, unde i s-a făcut foarte rău. A făcut febră foarte mare şi l-am dus direct la Spitalul Judeţean, fiind internat în Secţia de Terapie Intensivă. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic şi a murit“, a declarat unul dintre verii lui „Săceanu”. La doar câteva zeci de minute după ce medicii au pronunţat decesul, familia lui Iaşar a luat din unitatea sanitară trupul neînsufleţit al bărbatului şi l-a dus acasă, în Piaţa Chiliei.

I-A CÂNTAT ADRIAN MINUNE La scurt timp de la aflarea veştii, zeci de persoane s-au strâns, duminică seară, în faţa casei lui „Săceanu”. La Constanţa a ajuns şi manelistul Adrian Minune, care a cântat la căpătâiul lui Ismail Iaşar. „Când l-a adus acasă de la spital, au venit foarte mulţi apropiaţi şi prieteni. A ajuns şi Adi Minune, cu mai mulţi lăutari. A început să cânte Minune, a făcut câteva rime pentru Săceanu, dar era jalea prea mare şi rudele l-au rugat să se oprească, nu ne mai înţelegeam între noi. Sunt aşteptate la înmormântare în jur de 3.000 de persoane, prieteni de-ai lui „Săceanu” din toată ţara. Deja am rezervat sute de camere, în 14 hoteluri. Vreau să menţionez că nu a fost interlop, ci un fel de Gigi Becali de Constanţa. Unul dintre cei mai importanţi oameni din Constanţa care i-a ajutat pe ceilalţi la greu. Era un om calm şi nu era implicat în scandaluri“, a adăugat vărul lui „Săceanu”. Ieri după-amiază, în jurul orei 14.00, cortegiul a plecat, pe jos, spre cimitirul musulman din Constanţa. Sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al lui Ismail Iaşar a fost cărat tot drumul pe umeri de apropiaţi.

FAIMA LUI „SĂCEANU” Ismail Iaşar a intrat în atenţia poliţiştilor înainte de Revoluţie. Oamenii legii spun că, pe atunci, „Săceanu” era implicat în jocuri de noroc, vindea bilete de cinema şi făcea şmenuri. După Revoluţie, el a unit gaşca din cartierul Piaţa Chiliei sub comanda sa. Din acest moment, „Săceanu” ar fi devenit stăpân peste Constanţa. Se spunea la acea vreme că nicio lovitură nu era dată în oraş dacă Ismail Iaşar nu îşi lua partea. Lăsând în urmă afacerile mărunte, gruparea condusă de „Săceanu” s-ar fi axat în primii ani de tranziţie pe afacerile cu imobiliare şi cămătărie. Anchetatorii acelor timpuri spun că „Săceanu” îşi coordona oamenii din umbră şi că niciodată nu a stat în „primele rânduri“.

RIVALITATE Singurele momente în care „Săceanu” a ajuns direct în atenţia oamenilor legii au fost conflictele pe care el le-a purtat cu rivalul său din sudul litoralului, Nuredin Beinur, finul lui Nicu Gheară. La un moment dat, în urmă cu aproape 15 ani, mai multe autocare pline cu indivizi înarmaţi cu bâte şi săbii au fost trimise de „Săceanu” la Mangalia, pentru o răfuială finală cu Beinur. Din fericire, drumul acestora a fost blocat de trupele speciale şi de Jandarmerie, la intrarea în municipiul Mangalia, iar conflictul a fost evitat.

RETRAGEREA Influenţa grupării „Săceanu” a început, treptat, să se diminueze. Cu toate acestea, afacerile rămase în picioare erau apărate cu ferocitate. În toamna anului 1999, oamenii lui „Săceanu” i-au atacat cu săbiile pe gealaţii kurdului Fatih Kesser, care ameninţau influenţa familiei Iaşar pe litoral. Kurzii au răspuns cu focuri de armă. Un an mai târziu, Ismail Iaşar s-a retras de pe scenă, simţind, cel mai probabil, ameninţarea noilor grupări care voiau să se afirme. Nu a trecut mult, însă, şi numele său a fost asociat cu temuta grupare „Fraţii“. În faţă au ieşit, totuşi, alţi membri ai familiei. Nepoata sa, Sevilen Iaşar, spre exemplu, a fost acuzată că l-a sechestrat pe patronul unei agenţii imobiliare şi pe vărul acestuia pentru a obţine 3.000 de euro. În 2012, fiul lui „Săceanu”, Sedan Iaşar, a fost luat pe sus de procurorii bucureşteni, sub acuzaţia că a păcălit un cetăţean chinez căruia, în loc de aur, i-ar fi vândut 2,5 kilograme de metal comun în schimbul sumei de 72.000 de euro.

SESIZARE Ieri dimineaţă, conducerea SCJU Constanţa a depus o sesizare la Poliţie, cu privire la modul în care familia a luat trupul neînsufleţit al lui „Săceanu” din spital. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa spun că în acest caz a fost pornită o anchetă.



12