Salariul mediu net s-a redus în luna mai cu 1,1% față de luna precedentă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salariul mediu net s-a redus în luna mai cu 1,1% față de luna precedentă

Social 07 Iulie 2016 / 10:04 2865 accesări

Câştigul salarial mediu net s-a redus în mai cu 1,1% față aprilie, la 2063 lei, dar a marcat un avans de 14,2% raportat la mai 2015, cele mai mari valori fiind înregistrate în tehnologia informaţiei, inclusiv în servicii informatice (5421 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1248 lei)

Salariul mediu brut a fost de 2853 lei, cu 0,9% mai mic decât în luna aprilie, a anunțat joi Institutul Național de Statistică.

Indicele câştigului salarial real față de aceeași perioadă a anului trecut a fost de 118,3%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 156,9%, cu 2,1 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2016.

Potrivit INS, în mai, în majoritatea activităţilor economice nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost în asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (21,4%) și fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (18,4%).

De asemenea, au fost înregistrate scăderi între 9,5% şi 14% în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;

Creşterile ale salariului mediu net au fost determinate de aplicarea prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, precum şi de acordarea de prime ocazionale şi a sumelor din profitul net, de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte). Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi, cu 7,5%, hoteluri și restaurante, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn, cu 5-7%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri în sănătate şi asistenţă socială (0,5%) şi învăţământ (1,1%). În administraţia publică câştigul salarial mediu net a crescut cu 1 leu faţă de luna precedentă.



12