Scandal imens în DNA: procurori vs procurorul suprem! Atac la Kovesi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DNA, între fantomele dosarelor trecute şi declaraţiile ce vor urma

Scandal imens în DNA: procurori vs procurorul suprem! Atac la Kovesi

Justiție 04 Iulie 2017 / 18:05 2856 accesări

Mihaiela Iorga Moraru a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, că i s-ar fi transmis că ar trebui să o rețină pe Elena Udrea pentru 24 de ore

Mihaiela Iorga Moraru a declarat, marţi, la ieşirea de la CSM, că i s-ar fi transmis că ar trebui să o rețină pe Elena Udrea pentru 24 de ore

Doru Ţuluş a spus o poveste despre izolare sau despre cum zboară oamenii din funcţii cu un simplu telefon dat de şefă

Doru Ţuluş a spus o poveste despre izolare sau despre cum zboară oamenii din funcţii cu un simplu telefon dat de şefă

Următoarea mişcare îi aparţine lui Kovesi

Următoarea mişcare îi aparţine lui Kovesi

Este clar pentru toată lumea: Inspecția Judiciară va controla Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ). Marţi, a fost făcut public întreg planul de control pe anul 2017. Pe scurt, vor fi controlate cam toate lucrurile menţionate de Kovesi în înregistrări şi de care părea că se teme teribil. Toate acestea vor fi (sperăm) scoase la lumină de către IJ. Însă, în ce priveşte imensul scandal în mijlocul căruia se află acum DNA şi a sa şefă, faptul că din ce în ce mai mulţi procurori cer să se mute de la structura centrală, faptul că mai mulţi procurori au depus plângere împotriva folosirii testului poligraf sau faptul că Kovesi trebuie să se ancheteze singură în dosarul înregistrărilor, timpul le va cerne pe toate. Căci doar această speranţă a mai rămas. Ar mai fi însă şi faptul că cei doi „răzvrătiţi”, Ţuluş şi Iorga, care s-au ocupat de toate marile dosare ale trecutului, au multe lucruri de spus pe viitor...

CINE SUNT PROCURORII CARE AU INTRAT ÎN RĂZBOI CU ŞEFA DNA?

Este vorba despre procurorii Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga, audiaţi marţi, la CSM, în şedinţă secretă. La începutul şedinţei, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că referatele trimise la CSM privesc motivele de revocare, dar şi două dosare care se află pe rol, astfel încât a cerut ca şedinţa să nu fie publică, pentru a nu fi devoalate anumite informaţii. De cealaltă parte, procurorii Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga au cerut ca şedinţa să fie publică. Secţia pentru procurori a admis cererea lui Kovesi şi a decis ca audierea să nu fie publică, astfel încât jurnaliştii au părăsit sala de şedinţă. La închiderea ediţiei, CSM avizase revocarea celor doi.

MOTIVELE CERERILOR DE REVOCARE Pe 29 iunie, Kovesi a transmis Secţiei pentru procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a Mihaielei Iorga Moraru, pentru faptul că aceasta nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate. De asemenea, Kovesi a cerut revocarea din funcţia de procuror al DNA a lui Doru Florin Ţuluş "pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".

LA CE DOSARE-BOMBĂ AU LUCRAT CEI DOI PROCURORI

Pe 2 octombrie 2008, procurorul Doru Țuluș i-a trimis în judecată pe greii din fotbal în Dosarul Transferurilor. În calitate de șef de secție, Doru Țuluș a semnat și rechizitoriul în Dosarul Poșta Română, în care fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu a fost condamnat definitiv pentru corupție. Tot acest procuror a instrumentat și trimiterea în judecată a dosarelor Trofeul Calității și Zambaccian.

De cealaltă parte, procuroarea Mihaiela Iorga Moraru a instrumentat denunțul făcut de Elena Udrea la DNA împotriva fostului director adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea. Un alt dosar cu nume grele este Microsoft. Cei care au ajuns în închisoare în urma acestei anchete sunt Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu. De numele procuroarei Mihaiela Iorga Moraru se leagă și tergiversarea dosarului cu un prejudiciu de 100 de milioane de euro deschis pe numele lui Ștefan Rădulescu, un apropiat al fostului președinte Traian Băsescu.

DECLARAŢII INCENDIARE LA IEŞIREA DE LA CSM

Marți, la ieșirea de la ședința CSM, procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru a declarat că i s-ar fi transmis că ar trebui să o rețină pe Elena Udrea pentru 24 de ore. Procurorul a spus că a refuzat acest lucru, având în vedere că decizia a fost de control judiciar în cazul lui Udrea, „că altfel nu făceam decât circ mediatic”, potrivit evz.ro.

Tot marţi, şi procurorul Doru Țuluș a vorbit pentru prima oară în fața camerelor despre disputa din interiorul DNA. Declarația a avut loc după încheierea ședinței CSM, potrivit dcnews.ro. Procurorul Doru Țuluș spune că totul ar fi pornit după ce în mass-media au apărut înregistrările cu Laura Codruța Kovesi din timpul unei ședințe."Haideți să vă spun ce nu a fost spus. O poveste care merită spusă: în marțea de după înregistrări, fără să mă cheme, fără să se uite în ochii mei, l-a chemat pe polițistul meu cel mai vechi care a lucrat în Dosarul Transferurilor și a spus: „Pleci! Mâine pleci. Nu mai corespunzi“. La cinci minute după el i-a chemat pe ceilalți doi ofițeri ai mei, că trei aveam, și i-a mutat la alți procurori. Apoi i-a trimis un SMS lui Nistor (Călin Nistor, adjunctul Laurei Codruța Kovesi - n.r.) în care a spus că "o să-l las pe Țuluș singur" sau ceva de genul acesta. Aceste lucruri nu s-au întâmplat înainte, ci după ce au apărut înregistrările. Eu eram în concediu. Eu nu vorbesc din auzite. Sunt oameni care vor vorbi. Ei m-au contactat", a declarat Doru Țuluș la ieșirea de la CSM.Țuluș spune că de aproximativ un an scandalurile se țin scai la DNA. "Am ajuns o caricatură toți. Vă rog să vă uitați, de un de zile, fără să avem vreo vină noi, toți procurorii, uitați-vă ce scandaluri se poartă. Eu nu dau vina pe nimeni. Eu întotdeauna m-am comportat așa, nu m-am „radicalizat“. Dacă ar fi să mă întorc vreodată în calitate de suspect și să fiu audiat la DNA, nu cred că aș mai sta în instituție. O astfel de calitate e prea mult. Ei mă verificaseră din 2013. Unii procurori au acceptat o colaborare cu alte instituții, iar alții au mers pe drumul lor," a mai spus Țuluș.

Şedinţă CSM cu scântei: Lazăr refuză ca PICCJ să preia dosarul înregistrărilor cu Kovesi de la DNA

Procurorul general, Augustin Lazăr, le-a încetat delegările pe posturile de șefi de servicii celor doi procurori pentru care șefa DNA a făcut cerere de revocare la CSM. Aceștia, la rândul lor, au cerut revocarea procurorului general. Procurorii pe care Laura Codruța Kovesi vrea să-i revoce din funcție au solicitat o amânare pentru a-și putea pregăti apărarea, însă cererea nu a fost aprobată.

CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară după memoriul făcut de către cei trei procurori proscrişi împotriva lui Kovesi. Şi asta nu e tot. Tot în plenul CSM, Gabriela Baltag i-a propus procurorului general, Augustin Lazăr, ca PICCJ să preia dosarul înregistrărilor cu Kovesi de la DNA, pentru a nu mai fi nicio suspiciune în cazul rezolvării acestuia. Lazăr a refuzat să preia dosarul. A spus că acesta este de competenţa DNA. "Mă gândeam, domnule procuror general, dacă nu aţi putea lua în calcul, având în vedere că sunt dispoziţii legale - 325 şi 326 din Cod procedură penală, dacă nu evaluaţi posibilitatea preluării anchetei penale, în baza competenţelor pe care dumneavoastră le aveţi în cadrul Parchetului General, pentru a nu fi afectată şi fără a nu se crea niciun fel de aparenţă de lipsă de echitate", a spus Gabriela Baltag, în cadrul şedinţei plenului CSM.

ÎNCĂ CINCI...

După cei şase procurori care au cerut să fie detaşaţi săptămâna trecută, plus Ţuluş şi Iorga (revocaţi), alți cinci procurori se gândesc să facă acelaşi lucru şi să fie trimişi înapoi la Parchetele de unde au venit, potrivit unor surse, citate de Antena 3. Informația a fost făcută publică marți, la emisiunea„100 de minute“ de la Antena 3.

MAI MULŢI PROCURORI DNA AU DEPUS PLÂNGERE ÎMPOTRIVA FOLOSIRII TESTULUI POLIGRAF

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat marți că mai mulți procurori ai DNA s-au prezentat la Parchetul General pentru a depune plângere împotriva supunerii acestora, printre altele, la testul poligraf. "Dintre colegii noștri, o parte s-au înscris în audiență, au venit la Parchetul General cu aproximativ aceeași problemă, să depună plângere împotriva actelor de urmărire penală, respectiv că s-au făcut aceste acte de urmărire penală, testul poligraf și așa mai departe. Am înregistrat această lucrare", a declarat Augustin Lazăr, în cadrul ședinței de plen a CSM.

CE SPUNE PREŞEDINTELE ROMÂNIEI DESPRE SCANDAL

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că, „în ce privește activitatea Parchetului General și a DNA-ului, eu sunt foarte mulțumit de activitatea celor două instituții”. Întrebat dacă trebuie să fie suspendată șefa DNA, Iohannis a răspuns: „Nu văd niciun motiv de suspendare”.

CE VA CONTROLA IJ LA DNA

Astfel, vor fi efectuate controale privind eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de către conducerea parchetelor, ce decurg din legi și regulamente, precum și respectarea normelor procedurale și regulamentare de procurori și personalul auxiliar de specialitate de la parchetul de pe lângă o curte de apel și parchetele arondate, PICCJ și DNA - Structura centrală.

De asemenea, vor fi efectuate controale tematice privind verificarea măsurilor luate de către procurori și conducerile parchetelor în vederea soluționării dosarelor mai vechi de 5 ani, precum și verificarea măsurilor luate de procurori pentru soluționarea dosarelor mai vechi de 2 ani, inclusiv recuperarea prejudiciilor și aplicarea confiscării extinse, care au ca obiect următoarele infracțiuni: evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, corupție, infracțiuni silvice și contra mediului, conflict de interese. În plus, se vor face verificări în legătură cu practica parchetelor privind renunțarea la urmărirea penală și modul de soluționare a dosarelor mai vechi de 2 ani având ca obiect infracțiuni contra persoanei ca urmare a culpei medicale. Alte aspecte avute în vedere la controalele de fond ale Inspecției Judiciare: verificarea organizării și coordonării eficiente a activității, a comportamentului și comunicării, a asumării responsabilităților și a aptitudinilor manageriale - repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate, repartizarea personalului auxiliar de specialitate și a celorlalte categorii de personal, repartizarea echilibrată a lucrărilor, dotarea tehnico - materială și informatică, condițiile în care procurorii, personalul auxiliar de specialitate și personalul contractual își desfășoară activitatea. Totodată, sunt verificate comportamentul și comunicarea cu procurorii, lucrătorii de poliție judiciară, specialiștii, personalul auxiliar, personalul contractual, judecătorii, justițiabilii, ceilalți participanți la procesul penal și alte instituții; relația cu mass-media, asigurarea accesului la informațiile de interes public din cadrul parchetului și transparența actului de conducere; respectarea principiului repartizării pe criterii obiective a cauzelor. Verificarea aptitudinilor manageriale urmărește: activitatea de planificare pe termen scurt, mediu și lung; atribuții de ordin organizatoric (organizarea activității de urmărire, organizarea activității judiciare, organizarea activității de primire în audiență a cetățenilor), atribuții de coordonare.



12