Se adâncește criza politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nici Iohannis, nici PSD nu sunt dispuși la dialog

Se adâncește criza politică

Politică 07 Februarie 2017 / 18:46 561 accesări

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, un discurs mai puțin prezidențial și mai mult politic, părând a fi în plină campanie electorală

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, un discurs mai puțin prezidențial și mai mult politic, părând a fi în plină campanie electorală

Românii au fost împărțiți de șeful statului în buni și răi. Evident, „cei buni“ au fost doar în Piața Victoriei

Românii au fost împărțiți de șeful statului în buni și răi. Evident, „cei buni“ au fost doar în Piața Victoriei

Mult așteptatul discurs al președintelui Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să limpezească apele tulburi în care se scaldă România zilele acestea, a fost, mai degrabă, o pledoarie politică, demnă de o campanie electorală. Pe de-o parte, șeful statului a punctat faptul că nu orchestrează nicio lovitură de stat, dar, în același timp, nu a ezitat să ceară, indirect, înlocuirea Guvernului Grindeanu. Conștient, cel puțin la nivel declarativ, că PSD a câștigat alegerile parlamentare în mod categoric, șeful statului le-a transmis social democraților să-și asume în continuare guvernarea, dar fără derapaje. De partea cealaltă, cei de la PSD nu au fost capabili să profite de moment și să demonstreze că sunt în stare să poarte un dialog instituțional cu președintele, chiar dacă acesta este viciat. Supărați că Iohannis îi ironizează, parlamentarii PSD au părăsit în bloc sala de plen în timp ce șeful statului își susținea discursul.

Tensiunile din ultima perioadă legate de ordonanțele privind Justiția ar fi putut fi dezamorsate, marți, de către președintele Klaus Iohannis, prin discursul său în fața plenului renunit al celor două Camere ale Parlamentului. Numai că, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă! În fața unei săli aproape pline, șeful statului a ieșit din tiparele impuse de funcția pe care o ocupă la Palatul Cotroceni și a avut un discurs mai puțin prezidențial și mai mult politic, cu accente emoționale, de parcă s-ar fi aflat în plină campanie electorală și nu într-un moment în care trebuie să îndemne la echilibru. A punctat foarte bine cererile pieței și s-a poziționat încă din start cu Strada, dar numai cu cea de la Palatul Victoria, nu și cu cea de la Palatul Cotroceni, unde se scandau mesaje anti-prezidențiale. „Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă, e vie, e atentă și e foarte nemulțumită”, a spus președintele. Mai mult, el a subliniat că îi felicită pe cei care au participat la proteste. „Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei, cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic. Democraţia trebuie ţinută vie și trebuie apărată zi de zi... Îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!”, a mai spus Iohannis, fără să știe că încurajează la nerespectarea legii. Potrivit Legii nr. 272/2004, art. 27 alin (4), „copiii nu pot fi folosiți sau expuși de către părinți, reprezentanți legali, alte persoane responsabile de creșterea și îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituții publice sau private, în scopul de a obține avantaje personale/instituționale sau de a influența deciziile autorităților publice“. După ce i-a felicitat pe cei ieșiți la proteste în Piața Victoria, Iohannis și-a îndreptat tirul către Guvernul Grindeanu, spunând că, în baza unei „strategii ciudate de tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești“. „A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce ați poftit, grija ce ați avut-o se pare că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Prima grijă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor“, a tunat Iohannis, referindu-se la PSD și Liviu Dragnea.

IOHANNIS CĂTRE PSD ȘI ALDE: „ASUMAȚI-VĂ GUVERNAREA“

Șeful statului și-a continuat discursul spunând adevăruri general valabile, de genul cine a câștigat alegerile și că trebuie guvernată țara (lucruri pe care nu le poate contrazice nimeni), dar nu a oferit soluții. Pe de altă parte, Iohannis a încercat să demonteze în discursul său și teoria că el ar încerca să dea o lovitură de stat, profitând de manifestații. „Preşedinţii celor două Camere (Liviu Dragnea - Camera Deputaților și Călin Popescu Tăriceanu - Senat - n. r.) încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat. Mai mult, cei doi afirmă că aş dori răsturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum!”, a notat Iohannis. Șeful statului a arătat apoi că o soluție pentru rezolvarea crizei trebuie să vină din partea majorității parlamentare. „Ce facem? Care sunt soluțiile? Care este marja de manevră pentru a ieși din acest impas? Retragerea Ordonanței nr. 13 și eventual retragerea chinuită a unui ministru (Florin Iordache, ministrul Justiției, n.r.) este, cu certitudine, prea puțin. Alegeri anticipate sunt, în această fază, prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi cine a creat problema, PSD-ul“, le-a transmis Iohannis parlamentarilor, lăsând să se înțeleagă că dorește demiterea premierului Sorin Grindeanu și înlocuirea sa cu un alt social democrat.

SOCIAL DEMOCRAȚII, CORIGENȚI LA COMUNICARE

Criticați pentru că au pornit cu stângul guvernarea, social democrații nu au fost capabili marți să profite de moment și să demonstreze că sunt în stare să poarte un dialog instituțional cu președintele, chiar dacă această comunicare este viciată de Iohannis prin poziționarea sa de o anumită parte a taberei. În momentul în care președintele Klaus Iohannis i-a ironizat că prima lor grijă la guvernare a fost să se ocupe de „dosarele penalilor“, parlamentarii PSD au părăsit sala de plen. Momentul a fost numai bun pentru șeful statului să iasă din nou din tiparul limbajului de lemn și să folosească celebra expresie „Ghinion“, pe care rostit-o în campania electorală prezidențială. În momentul în care cei de la PSD au părăsit sala de plen, Iohannis a replicat acestui gest: „Aţi obosit deja? Ghinion!”.

Taguri articol


12