Se aliniază planetele! NASA nu va mai „vorbi“ cu Mars Odyssey şi Curiosity

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Se aliniază planetele! NASA nu va mai „vorbi“ cu Mars Odyssey şi Curiosity

Ştiință 19 Iulie 2017 / 18:10 875 accesări
Cioloş, în atenţia DNA: Cumințenia Pământului nu valora cât s-a spus

Cioloş, în atenţia DNA: Cumințenia Pământului nu valora cât s-a spus

La fiecare doi ani, Marte "alunecă" în spatele Soarelui, plasând astfel cele trei sonde ale NASA care orbitează planeta și cele două rovere funcționale aflate pe scoarța marțiană într-o zonă din spațiu în care aceste dispozitive nu mai pot să comunice eficient cu echipele de cercetători de pe Terra - un fenomen care se va produce sâmbătă, informează DPA. Practic, niciun fel de comunicare nu va mai fi posibilă între sonde și rovere și controlorii lor de pe Terra, începând de sâmbătă și până pe 1 august, a anunțat NASA, care a dezvăluit și faptul că, "din motive de precauție", nu va lansa niciun set de comenzi în această perioadă către dispozitivele de pe Marte. "Nu vom „vorbi“ cu dispozitivele noastre de pe Marte în timpul acelei perioade, pentru că ne așteptăm la o degradare semnificativă a link-ului de comunicare și nu vrem să riscăm ca unul dintre vehiculele noastre să acționeze pe baza unei comenzi corupte", a spus Chad Edwards, manager al Mars Relay Network Office din cadrul Jet Propulsion Laboratory, un laborator științific administrat de NASA în orașul Pasadena din statul american California.

Datele vor continua să vină de pe Marte, însă ele vor trebui să fie retransmise ulterior, întrucât unele dintre ele ar putea să se piardă în spațiu sau să fie corupte, a precizat NASA într-un comunicat. Agenția spațială americană va primi informații despre starea vehiculelor sale în fiecare zi în care Marte se va afla în spatele Soarelui, a spus Chad Edwards.

Marte trece în spatele Soarelui, în raport cu Terra, aproximativ la fiecare 26 de luni, iar fenomenul este cunoscut sub numele de "conjuncția solară a lui Marte". Toate misiunile active ale NASA s-au confruntat cu acest fenomen cel puțin o dată, a precizat agenția americană. "Toate acele vehicule spațiale sunt de acum veterane ale conjucției. Știm la ce trebuie să ne așteptăm", a precizat Chad Edwards.

Cele trei sonde spațiale plasate de NASA pe orbita planetei Marte sunt Mars Odyssey, Mars Reconnaissance și MAVEN, iar cele două rovere care explorează scoarța "Planetei Roșii" sunt Opportunity și Curiosity.

Taguri articol


12