Seară de iunie cu intens fior shakespearian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Festivalul „Miturile cetății”

Seară de iunie cu intens fior shakespearian

Cultură 25 Iunie 2016 / 13:04 610 accesări

Doar patru spectacole, atât au mai rămas și prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății”, organizat de Teatrul de Stat Constanța (TSC), se va transforma într-o frumoasă amintire. O amintire a unor seri cu teatru, în sala TSC, mai devreme cu oră decât de obicei, și în Piața Ovidiu, în adierea ușoară a brizei.
Seara de vineri a fost străbătută de un intens fior shakspearian. În sala TSC, actorii tomitani au prezentat o piesă remarcabilă, inspirată de „Hamlet”: „Uciderea lui Gonzago”, de Nedialko Iordanov, în regia lui Ion Sapdaru. Spectacolul a oferit un posibil răspuns la întrebarea: ce s-a întâmplat cu actorii invitați de Hamlet la castelul de la Elsinor, pentru a juca „Uciderea lui Gonzago”, piesă care scotea la iveală un odios fratricid? Folosind ca pretext răspunsul la această întrebare, spectacolul aduce în lumina rampei condiția actorului: „Artistul, oricât l-ar costa, trebuie să spună numai adevărul. Zece regi nu pot să facă ceea ce face un singur actor”.
TULBURĂTOAREA ACTUALITATE
După acest titlu, care a intrat în repertoriul TSC recent, pe 22 mai, publicul a fost invitat în Piața Ovidiu, pentru a urmări celebra dramă a lui Shakespeare: „Othello”, care a avut premiera tot în luna florilor, pe 7 mai, însă la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște. Spectacolul de o tulburătoare actualitate, despre dragoste, gelozie, invidie și trădare a explorat străfundurile abisale ale ființei umane. „Othello”, în vizunea regizorului armean Suren Shahverdyan, a impresionat publicul de la prima la ultima replică, inclusiv scenografia simplă (M. C. Ranin și Raluca Frățiloiu) - scaune și frânghii, care au „țesut” intriga - slujind la redarea intensității dramatice. În pofida profundei încărcături dramatice, mustind aproape în fiecare replică și în fiecare gest, spectacolul a avut fluiditate, facilitând receptarea coerentă a densului discurs teatral. Au fost răsplătiți cu aplauze binemeritate pentru prestația lor: Livu Cheloiu - Othello, Andrada Fuscaş - Desdemona, Mircea Silaghi - Iago, Ela Ionescu - Emilia, Daniel Nuţă - Cassio, Camelia Pintilie – Bianca și Radu Câmpean - Roderigo.
INTRAREA LA SPECTACOLE ESTE LIBERĂ
În această sâmbătă, de la ora 18.00, sunteți așteptați în sala TSC, pentru a primi un răspuns la întrebarea dramaturgului Matei Vișniec: „De ce Hecuba?!”. Răspunsul vi-l vor da actorii de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. De la 21.30, actorii TSC vor duce în Piața Ovidiu „Metamorfozele iubirii”, un spectacol de teatru antic, după un scenariu de Liviu Manolache şi Anaid Tavitian, în regia lui Liviu Manolache.
Duminică, în ultima seară a festivalui, de la ora 18.00, în sala TSC, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Bucureşti va prezenta „ActOrchestra”, un spectacol de Horia Suru. Festivalul „Miturile cetății” se va încheia în Piaţa Ovidiu, de la ora 21.30, cu o producție a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu: „Electra”, după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu.

Citește și:

„Uciderea lui Gonzago”: din dragoste pentru teatru și Shakespeare

„Miturile cetății” se apropie de final

Cea mai... antică seară tomitană

„La Taclale” despre... mit, teatru și antichitate

Gânduri despre „a fi sau a nu fi”, într-o seară de iunie

„Leonce și Lena”... se joacă marți, în Piața Ovidiu

Începe Festivalul „Miturile cetății”. Deschiderea, luni, în Piața Ovidiu

Intrare liberă la toate spectacolele din Festivalul „Miturile cetății”!

Începe Festivalul „Miturile cetății”, la Constanţa!

„Dionysos” vine în cetatea Tomisului

Premiul Special al Juriului pentru „Hades și Persefona”

Constanța se pregătește de festival antic - „Miturile cetății“



12